מבזק מס מספר 282 - 

מיסוי בינלאומי  18.12.2008

רוסיה – הטבות מס נוכח המשבר הכלכלי הגלובאלי - 18.12.2008

בתקופה האחרונה, עקב המשבר הכלכלי ואי הוודאות שהוא יוצר בכלכלות שונות, אנו עדים לשינויים והקלות מס במדינות שונות לנישומים , בעיקר לחברות. ב- 21-28 בנובמבר 2008 אישרו ה – Duma הרוסי (הבית התחתון), הבית העליון ולבסוף נשיא רוסיה, הצעת חוק להקלה על חברות. מרבית הוראות ההצעה יכנסו לתוקף ב – 1 ינואר 2009.

הצעת החוק הרוסית כוללת את העיקרים הבאים:

      הפחתת מס החברות הרוסי משיעור נוכחי של 24% ל – 20% בלבד, מתוכו שיעור המס הפדראלי יהיה 2% בלבד במקום 6.5%.

      ביטול סף שיעור הריבית המאפשר הכרה בהוצאות ריבית בגין הלוואות ממוסדות כספיים, עד לתום שנת 2009. כיום ובתום תחולת הוראת השעה, מדי תקופה מתפרסמים שיעורי הריבית המרביים המותרים בניכוי, בגין הלוואות הנקובות במט"ח (נכון להיום – 15%) וכאלו הנקובות במטבע מקומי (נכון להיום – 14.52%).

      קביעת פחת מואץ לנכסים קבועים משיעור של 10% לשיעור של 30% לשנה, אם הציוד נועד לשדרוג טכנולוגי, בניה מחדש של מפעל או לשיפוץ ציוד.

      ביטול חובת מע"מ על ייבוא של ציוד טכנולוגי, כהגדרתו לצורך זה, ובלבד שהציוד אינו תואם ציוד קיים המיוצר ברוסיה או שיוצר בה בפועל.

      קביעת שיטת חישוב חדשה לקביעת מקדמות המס, כך שמס החברות ישולם על הכנסה המתקבלת בפועל.

      אפשרות לדחיית מס למיזמים גדולים למשך 5 שנים (אם מס החברות הפדראלי עולה על 365 מליון דולר, לערך).

הפחתת מסים היא תמיד בשורה טובה לנישומים, אולם כפי שציינו בעבר בהקשרים דומים, להפחתת שיעור מס החברות במדינות שונות עלולה להיות השפעה שלילית בהיבט של מס ההכנסה הישראלי. כך למשל, הפחתת שיעור מס החברות ברוסיה ל- 20% חושפת בעלי שליטה תושבי ישראל, המחזיקים (במישרין או בעקיפין) ב"אמצעי שליטה" בחברות תושבות רוסיה, לתחולה אפשרית של הוראות החנ"ז הישראלי ולייחוס הכנסה רעיונית של דיבידנד – בשל הכנסה פאסיבית הנצברת בחברות הבנות: אחד התנאים הנדרשים לסיווג חברה זרה כחנ"ז הינו ששיעור המס החל על הכנסתה הפסיבית במדינות החוץ אינו עולה על 20%. משכך יהא הדבר לגבי הכנסה פסיבית של חברה רוסית החל בשנת 2009 (ובהנחה שזה יהא שיעור המס האפקטיבי החל על הכנסתה הפסיבית), ככל שיתקיימו יתר התנאים הדרושים לסיווג חברה זרה כחנ"ז, יהיו בעלי השליטה שהנם תושבי ישראל חשופים לייחוס הכנסה מדיבידנד אליהם וחיובם במס בהתאם. זאת, ביחס לרווחי החברה הזרה שמקורם בהכנסה פסיבית , אשר לא חולקו עד לתום שנת המס.

יוער בהקשר זה, כי "שיעור המס החל" מוגדר כסכום המס החל בפועל על הכנסת החברה הזרה. לעיתים, ניתנים זיכויים ו/או הפחתות בפועל של שיעור מס החברות, החל על פי דין זר, בעיקר במקרים בהם מס זה מורכב ממספר רבדים (למשל מקומי ופדראלי, במקרה של רוסיה) שאחד מהם אינו מוחל במלואו בנסיבות ספציפיות, בנסיבות כאלו, אף אם שיעור מס החברות הקבוע בדין של אותה מדינה גבוה מ – 20%, בפועל, ייתכן שהוא יסתכם לשיעור של 20% בלבד, ואף פחות מכך, ויצור לכאורה חשיפה לתחולת כללי חנ"ז בישראל. ולהיפך, אם רכיב מסוים בהכנסה הפסיבית חייב במס גבוה יותר (עפ"י הוראות הדין הפנימי), "שיעור המס החל" עשוי לעלות כדי יותר מ- 20% כך שלא יחולו הוראות החנ"ז.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו"ד עופר רחמני או עו"ד ורו"ח גדי אלימי ממשרדנו.

 

 

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה