מבזק מס מספר 248 - 

מיסוי ישראלי  27.3.2008

פטור איחוד וחלוקה, לא רק במיסוי מקרקעין. הגיע הזמן? - 27.3.2008

לא אחת נתקלים אנו במצבים בהם בני משפחה מבקשים מסיבות כאלו ואחרות לפצל אחזקותיהם בנכסי המשפחה.

לדוגמא שמעון ולוי אחים, אשר הקימו במשותף, חברה אחת העוסקת בתחום יבוא כלי רכב, והאחרת עוסקת בתחום השכרת כלי רכב. הבעלויות בשתי החברות הן 50% לכל אחד מהאחים בכל אחת מן החברות.

לימים עקב סכסוך משפחתי, לא עלינו, יורדים הקיפי המכירות והאחים מחליטים כי מבחינה כלכלית ועסקית טוב יעשו אם יפרידו את אחזקותיהם. אולם מהלך כגון זה, בו יחליפו האחים אחזקותיהם, ובסופו יחזיק לוי ב- 100% מחברת היבוא ואילו שמעון יחזיק ב- 100% מחברת ההשכרה, יתקל בחיוב במס שכן מהלך מסוג זה, הינו בבחינת "מכירה" (דו צדדית, ובו זמנית) כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה. התמורה תחושב בהתאם לשווי שוק המניות. למצער, הפטור הקבוע בסעיף 97(א)(5) לא יושיענו הגם שמדובר בקרובים, זאת מאחר ואין המדובר במתנה, שכן בעסקת חליפין עסקינן (וישנה "תמורה").

בימים אלו פרסמה רשות המיסים את קובץ החלטות המיסוי למחצית השנייה של שנת 2006, בין החלטות אלו ניתן למצוא מספר החלטות העוסקות בחלוקת מקרקעין, בבעלות משותפת, בבית משותף,לפי סעיף 67 לחוק מיסוי מקרקעין. במקרים הנדונים החזיקו הצדדים במשותף במספר נכסים בבית המשותף (ואפילו נכסים ש"אינם צמודים" – קומה רביעית וקומת המרתף) ולאחר הפיצול החזיק כל אחד מהצדדים ב- 100% באחד מהנכסים. במסגרת ההחלטות ניתן למעשה, פטור על עסקת חליפין.

אמנם, בהחלטות אלו נדונו עסקאות חליפין, ככל שמדובר בזכויות במקרקעין, ואמנם במקרים דנן מדובר בבית משותף, אך עדיין יש לראות בכך החרגה מסוימת מקביעתו של בית המשפט העליון בהלכת שומרוני (ע"א 4225/92) במסגרתו נקבע כי עסקת החלפת מקרקעין בחלקות שאינן סמוכות לא תזכה לפטור מכוחו של סעיף 67 ואף לא תזכה בפטור מכח סעיף 62 לחוק מאחר ולא במתנה עסקינן.

מהלך דברים זה הוא בבחינת תפיסה רצויה וראויה מצד הרשות, שכן עסקת חליפין הגם שאינה נופלת לגדרו של סעיף 67 יש לפטורה ממס, מאחר שאף לא אחד מתעשר כתוצאה מהחלפה האמורה לעיל.

אולם לדעתנו, יש לבחון גם צעד נוסף בעניין, ולהפעיל קריטריונים דומים לאיחוד וחלוקה של נכסים כאשר אין המדובר בזכויות במקרקעין כהגדרתן בחוק. מדוע שונים הם פני הדברים, כאשר נסיבות אותו מקרה המתואר בהחלטת מיסוי 126/06 המתוארת לעיל יחולו בבניין המצוי בקפריסין, אשר מכירתו למעשה נתונה למיסוי על פי הוראות חלקה' לפקודה?

ומדוע שונים הם פני הדברים במקרה בו זוג מתגרש אך מחזיק בשתי חברות במשותף, ובמסגרת גרושיו מבקש הוא ליחד חברה אחת לאישה ואת האחרת לבעל, כלום יש הגיון שבמקרה זה יושת מס על שני בני הזוג בטוענה כי בעסקת חליפין עסקינן?

תפיסה כלכלית זו יש ליישם בראש ובראשונה בעסקאות חליפין המצויות בתוך התא המשפחתי המזכה בפטורים כאמור בסעיף 97(א)(5) לפקודה. אנו קוראים לרשות המיסים, ליישם בדרך של החלטות מיסוי או בדרך של חקיקה, הוראות מקבילות לאלו שבסעיף 67 גם כאשר בחלוקת נכסים כהגדרתם בחלק ה' לפקודה. כמו כן יש למצוא דרכים לחלוקת נכסים אגב גירושין, גם כאשר מדובר בנכסים עליהם חל חלק ה' לפקודה, וזאת כסעיף המקביל במהותו לסעיף 4א לחוק מיסוי מקרקעין.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרונית בר, רו"ח או לישי כהן, רו"ח (משפטן) ממשרדנו.

 

מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה