מבזק מס מספר 239 - 

מיסוי בינלאומי  24.1.2008

תהיות לעניין תחולת הוראות חנ"ז על "mixer company" - 24.1.2008

הוראות החנ"ז ("חברה נשלטת זרה") קובעות כי יראו הכנסות פסיביות שנוצרו בחבר בני אדם שעונה להגדרות הקבועות בסעיף 75ב' לפקודה, כאילו חולקו לבעלי השליטה בחנ"ז, כדיבידנד, בשנה בה נוצרו.

סעיף 75ב' לפקודה מגדיר, בין השאר, את המונחים הבאים (הדגש אינו במקור):

  • "'רווחים שלא שולמו' רווחים שמקורם בהכנסה פסיבית של חברה נשלטת זרה שהופקה בשנת המס, , למעט רווחים שמקורם בדיבידנד שהתקבל מחבר בני אדם תושב חוץ ואשר הוכח להנחת דעתו של פקיד השומה כי מקורו בהכנסה ששולם עליה מס זר בשיעור העולה על 20% אשר לא שולמו לבעלי הזכויות בה במהלך אותה שנה"…  
  • "'שיעור המס החל'סכום המס הזר שבו חויבה חברה נשלטת זרה בשל הכנסותיה הפסיביות בשנת המס, כשהוא מחולק בסכום כלל רווחיה שמקורם בהכנסה פסיבית באותה שנה;"

הגדרות אלו נועדו למנוע את תחולתו של סעיף 75ב', מקום בו מקור ההכנסה הפסיבית שהפיקה החברה הזרה (המוחזקת על ידי תושבי ישראל) הינו בהכנסה עליה שולם מס העולה על 20%. כאשר החברה הזרה הינה חברת החזקות המחזיקה בחברות במדינות יעד שונות, חלק הארי מהכנסותיה השוטפות הינן הכנסות מדיבידנד הפטורות על פי רוב במדינת מושבה של חברת ההחזקות בשל משטר המס החל בה (כדוגמת משטר פטור ההשתתפות במדינות רבות באירופה). לכאורה, הכנסות אלו כפופות למשטר החנ"ז הישראלי בשל אופיין הפסיבי ומשום ששיעור המס החל על הכנסות אלו אינו עולה על 20%. יחד עם זאת, נפנה את תשומת ליבכם למקרים בהם הכנסות כאמור בידי חברת החזקות לא תהינה כפופות למשטר החנ"ז:

לצורך המחשה, נציג שני מקרים שונים:

מקרה ראשון– בעל שליטה תושב ישראל מחזיק בחברה א', המחזיקה בשתי חברות בנות: חברה ב' וחברה ג'. החברות ב' ו- ג' אינן כפופות למס חברות במדינות מושבן, אולם, על פי דין מקומי, בעת חלוקת דיבידנד לחברה א', יחול מס בדרך של

ניכוי במקור במדינת מושבה של חברה ב' בשיעור של 30% ובמדינת מושבה של חברה ג' בשיעור של 15%.

אם בשנת מס פלונית הכנסותיה של חברה א' תכלולנה דיבידנד שמקורו במדינה ג' בלבד, הרי שיחולו על מלוא הדיבידנד בידי חברה א' הוראות החנ"ז. אם, לעומת זאת, באותה שנה יכללו הכנסותיה של חברה א' גם דיבידנד בסכום דומה מחברה ג', אזי חברה א' התחייבה למעשה במס במדינות מושבן של חברות ב' ו- ג' בשיעור "משוקלל" של 22.5%, קרי "שיעור המס החל" על הכנסותיה של חברה א' הינו 22.5%, ומשום כך היא  אינה חנ"ז כלל.

מקרה שני בעל שליטה תושב ישראל מחזיק בחברה א'1 המחזיקה בחברה א'2. חברה א'2 מחזיקה בשתי חברות בנות: חברה ב' וחברה ג'. חברה ב' כפופה למס חברות במדינת מושבה בשיעור של 35%, ואילו חברה ג' כפופה למס חברות במדינת מושבה בשיעור של 10% בלבד. חברות א'1 ו- א'2 אינן כפופות למס חברות במדינות מושבן ואף לא למס (בדרך של ניכוי במקור) בעת חלוקת דיבידנד בשרשרת.

במקרה זה, לאחר חלוקת דיבידנד מחברות ב' ו- ג' לחברה א'2 ומחברה א'2 לחברה א'1 (הכל באותה שנת מס), הרי שחברה א'1 הינה חנ"ז, בשל אופיין הפאסיבי של הכנסותיה ומשום ששיעור המס החל על הכנסותיה מדיבידנד הינו 0%. עם זאת, הדיבידנד בידי חברה א'1 שמקורו בחברה ב' (עליו הוטל מס חברות בשיעור של 35%) לא ייכלל בגדר "רווחים שלא שולמו" ולא יוטל בגינו מס בישראל כל עוד לא חולק בפועל לבעל השליטה תושב ישראל.

בהמשך לאמור, ייתכן וניתן לנקוט עמדה לפיה ניתן לגרוע מהגדרת "רווחים שלא שולמו" גם את ההכנסה שמקורה בחברה ג', שכן, ניתן לראות את כללהכנסת הדיבידנד בידי חברה א'1 כרווחים שמקורם בדיבידנד שהתקבל מחבר בני אדם תושב חוץ (חברה א'2) ואשר מקורו בהכנסה ששולם עליה מס זר בשיעור העולה על 20% (שכן על מקור כלל הכנסותיה של חברת א'2 הוטל מס בשיעור משוקלל של 22.5%).

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעופר רחמני, עו"ד, או לגדי אלימי, רו"ח (עו"ד) ממשרדנו.

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף מייסד, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה