מבזק מס מספר 931 - 20.7.2022

מיסוי ישראלי - קורונה - מענק האומיקרון

ביום 4 ביולי 2022 פורסם ברשומות חוק מענק סיוע לעסקים בשל ההשפעה הכלכלית של התפשטות זן אומיקרון של נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התשפ"ב- 2022 (להלן- "הוראת השעה").

הוראת השעה קובעת זכאות למענק סיוע נוסף, לתקופת הזכאות ינואר – פברואר 2022, לעסקים שנפגעו וחלה ירידה של 25% לפחות במחזורי הפעילות שלהם בתקופת הזכאות ביחס לתקופת הבסיס. מענק זה יקרא להלן- "מענק האומיקרון".

נציין, שהוראת השעה דומה במבנה הבסיסי שלה לחקיקת "מענקי ההשתתפות בהוצאות הקבועות" ולפיכך במבזק זה נתמקד בעיקר בנקודות חשובות בהן הוראת השעה שונה מחקיקת מענקי ההוצאות הקבועות. ראו לעניין מענקי קורונה מבזקינו מס 849, מס 880, מס 900 ו – מס 916.

במסגרת הוראת השעה אושר מענק האומיקרון לעוסקים (חברות, שותפויות ויחידים, וכן למוסדות ציבור שנכנסים בגדר "מוסד ציבורי זכאי" (לתשומת לב, הגדרה שונתה ביחס למענקי ההשתתפות בהוצאות)).

תקרת מענק האומיקרון  – 600,000 ₪.

תקופת הזכאות – 1.1.2022 עד 28.2.2022

תקופת הבסיס- הוגדרה רק בסעיף 4 להוראת השעה: "תקופת הבסיס"- כמשמעותה בסעיף 2(3). בסעיף 2(3) אין הגדרה למושג.

ניתן להסיק מהי "תקופת הבסיס" מהגדרת "מחזור עסקאות בתקופת הבסיס":

  • עוסק שהחל פעילותו לפני 1.1.2019- מחזור עסקאות ינואר- פברואר 2019

  • עוסק שהחל פעילותו בשנת 2019- מחזור העסקאות מ- 1 בחודש שלאחר חודש תקופת הדיווח הראשונה עד 29.2.2020 מחולק בחודשי הפעילות ומוכפל ב- 2.

  • עסק שהחל פעילות בשנת 2020 או 2021– מחזור עסקאות מ- 1.3.2021 (או מ- 1 בחודש שלאחר חודש תקופת הדיווח הראשונה) עד 31.12.2021 מחולק בחודשי הפעילות ומוכפל ב- 2.

תנאי הבסיס לזכאות למענק האומיקרון סעיף 2 להוראת השעה:

  • מחזור העסקאות של העוסק בשנת הבסיס וגם בשנת 2021: 18,001 עד 80 מיליון ₪. לגבי עוסק באיחוד עוסקים (והוא בנפרד עומד בתנאים הנ"ל)- מחזור האיחוד עוסקים- עד 150 מיליון ₪.

  • חלה ירידה של 25% לפחות במחזור העסקאות בתקופה ינואר פברואר 2022 ביחס למחזור העסקאות בתקופת הבסיס.

  • הירידה במחזורי העסקאות נגרמה מההשפעה הכלכלית של התפשטות זן האומיקרון.

  • לא מתקיימים ליקויים בניהול ספרים, והגיש דוחות מע"מ, כמפורט בהוראת השעה.

מוחרגים: רשימת העוסקים המוחרגים כפי שהוגדרה בחקיקת מענקי ההשתתפות בהוצאות הקבועות, ובנוסף:

  • חברה שחילקה דיבידנדים בתקופה 1.1.2020 עד 28.2.2022 בסכום מצטבר העולה על הרווחים הנצברים שלה עד 31.12.2019. ("רווחים נצברים"- הוגדרו בהוראת השעה).

  • עוסק שמחזור עסקאותיו בשנת 2021 בתוספת מענקי קורונה למיניהם, לרבות מענקי עידוד התעסוקה ששולמו לו בשל שנת 2021, גבוה ממכפלת מחזור שנת הבסיס ב- 1.15.

  • שונתה הגדרת עסק מוחרג עקב הפסקת פעילות: להגדרה שהייתה בחקיקת מענקי ההשתתפות בהוצאות נוספה דרישה, לגבי עוסק שחלה ירידה חדה בהוצאותיו ודיווח על מחזור עסקאות אפס בתקופת הזכאות או עוסק שדיווח לגבי התקופה ספטמבר עד דצמבר 2021 על מחזור עסקאות אפס- יצטרך לשכנע את המנהל שהעסק פעיל בחודשים מרץ אפריל 2022!

סכום המענק: נקבע על פי מחזור העסקאות בשנת הבסיס:

  • עוסק שמחזור עסקאותיו בשנת הבסיס 18,001 ₪ עד 300,000 ₪- סכומים קבועים בסך 3,000 ₪ עד 9,350 ₪, בהתאם לגובה מחזור העסקאות בשנת הבסיס.

  • עוסק שמחזור עסקאותיו בשנת הבסיס עולה על 300,000 ₪- בהתאם לנוסחה, על פי שיעור הירידה במחזור העסקאות בתקופת הזכאות ביחס לתקופת הבסיס, אולם לא יפחת מסך של 9,350 ₪:

כמו ב"מענקי ההשתתפות בהוצאות" נקבעה נוסחה הקובעת:

הערות:

  • א. מקדמי ההכפלה שבנוסחת המענק נקבעו בהתאם לשיעור הירידה במחזור, באופן זהה למענקי ההשתתפות בהוצאות: 0.1,0.2, 0.35, 0.5

  • ב. "מקדם מענק הסיוע"- הינו מקדם הדומה לנוסחת חישוב של "מקדם ההשתתפות בהוצאות הקבועות", אולם במספר הבדלים:

  • המנה – שומות חלקי עסקאות הוכפלה במקדם 85% במקום 90% (לגבי מוסד ציבורי זכאי 100%)

  • לעוסקים שמחזור העסקאות שלהם עד 1.5 מיליון ₪ נקבע לשיעור קבוע של 4.

  • לעוסקים שמחזור עסקם בתקופת הבסיס מעל 1.5 מיליון ₪ – לפי הנוסחה- עד 4.

  • סכום הוצאות השכר הנחסכות:

מחושב ע"י הפרש מחושב מהפחתת שכר בתקופת הזכאות מהשכר בתקופת הבסיס והכל – ע"פ דיווחי  102 ולא ע"פ נתוני עובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת. התוצאה תוכפל ב- 1.25.

  • סמכות המנהל להתערב בנוסחה (ממחזור שנת בסיס 1 מיליון ויותר)- אם שוכנע שמקדם מענק הסיוע אינו משקף את ההוצאות הקבועות + ההכנסה החייבת, כאשר: תוצאת חיבור ההוצאות הקבועות של העסק + הכנסה חייבת בשנת הבסיס, מחולקת ב- 6 אינה עולה על 15,000 ₪.

להבנתנו את נוסח ההגדרה, משמעות קביעת המחוקק: שלמנהל סמכות מוגבלת להתערב בנוסחה, וזאת רק במקרים חריגים בהם ההוצאות הקבועות של העסק בתוספת ההכנסה החייבת הינם נמוכים מאוד (עד 90,000 ₪ בשנת הבסיס).

עוסק עצמאי שהייתה לו פעילות מופחתת בתקופת הבסיס עקב חופשת לידה או שירות מילואים רשאי להגיש בקשה לפיה  תקופת הבסיס תחושב ע"פ "תקופה חליפית", אשר הוגדרה בהוראת השעה.

ניתן להגיש בקשה למענק החל מיום 18.7.2022 ועד 16.10.2022 (למנהל סמכות להאריך התקופה).

מועדים:

  • 100 יום ממועד הגשת הבקשה, תינתן החלטה (אם נתבקשו פרטים – עוד 20 יום).

  • השגה על החלטת המנהל תוגש תוך 45 ימים. החלטה בהשגה (מנומקת!) תינתן בתוך 120 ימים, ערר לוועדת הערר, בתוך 45 ימים.

  • תשלום מקדמות:

אם נקבעה הזכאות בהחלטה- בתוך 5 ימים ישולם המענק שנקבע.

אם לא נקבעה זכאות, תוך 21 ימים- תשולם מקדמה של 40% מהמענק שנתבע, ולאחר 6 ימים נוספים- עוד 20% מהמענק שנתבע.

מענק האומיקרון הינו הכנסה חייבת במס ואולם אינו מהווה עסקה במע"מ.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח רונית בר, ממשרדנו.

מיסוי בינלאומי - חידה קריפטוגרפית - הלנצח כל פעולה בקריפטו תקים אירוע מס?

קראנו את חוזר מס הכנסה 05/2018 ואת העמדות החייבות הדיווח לעניין מיסוי נכסים קריפטוגרפים- אך האם כל החלפה של נכסים קריפטוגרפים חייבת במס?

קיימת לנו ביקורת בסיסית לגבי הקביעה כי החלפת קריפטו בקריפטו מקימה אירוע מס, אולם לא נדון בכך במבזק זה.

נתחיל מהבסיס שכולנו מכירים, ונעלה את רמת המורכבות לאט לאט. בהתאם לחלק ה לפקודת מס הכנסה, כיצד מוגדרת "מכירה"? כך: "לרבות חליפין, ויתור, הסבה, העברה, הענקה, מתנה, פדיון, וכן כל פעולה או אירוע אחרים שבעקבותם יצא נכס בדרך כל שהיא מרשותו של אדם, והכל בין במישרין ובין בעקיפין, אך למעט הורשה".

כעת נסקור שתי פעולות אשר במקרים מסוימים ייתכן ולא יקימו אירוע "מכירה" לצורך מס הכנסה:

הראשונה – הלוואה. לצורך הדוגמא נגיד שיש ברשותי מטבע קריפטוגרפי, מטבע את'ריום אחד. קיימת לי האפשרות ללוות כנגדו מטבע קריפטוגרפי מסוג סטייבל (למשל USDC). לא נכנס לסיבות מדוע אדם יבצע את הפעולה הזו, אבל בשורה התחתונה- "יצא" מרשות אדם מטבע את'ריום ואותו אדם קיבל מטבע קריפטוגרפי אחר. האם יש פה אירוע מס? ברור שלא, מדובר בהלוואה. האם לקיחת משכנתא על דירה קיימת ורכישת דירה נוספת בכספי המשכנתא מקימה אירוע מס? האם מכרתי את הדירה הראשונה? הנכס לא באמת יצא מרשותי ובשל כך אין אירוע מס.
ובדוגמת הקריפטו- לאותו אדם יש התחייבות להחזיר את המטבעות שלווה וקיימת לו ערבות בגין ההלוואה. נשמע טריוויאלי, אבל בסוף יש פעולות שאפשר להסבירן לפקיד השומה ולהימנע מאירועי מס מיותרים מצדה של רשות המיסים.

השנייה, קצת יותר מורכבת- קבלת קבלה (receipt). נסביר בקצרה, יש מטבעות שפועלים על רשת בלוקצ'יין משלהם. המשמעות  היא שלמעט בצ'יינג', יש מטבעות קריפטוגרפים שלא ניתן לבצע ביניהם פעולות צולבות. למשל במטבע ביטקוין לא ניתן לבצע פעולות על גבי רשת הבלוקצ'יין של את'ריום, ולהיפך. למה שנרצה בכלל לבצע פעולה זאת? יש אפליקציות שעובדות עם מטבע אחד ולא עם אחר, יש רשתות שבהן העמלות בגין ביצוע פעולות עולות יותר וכן הלאה. בשורה התחתונה, אם יש לי ביטקוין לדוגמא ואני רוצה לבצע פעולות ברשת האת'ריום, קיימת לי האפשרות להפקיד את הביטקוין שלי ולקבל בתמורה גרסא "עטופה" של הביטקוין (Wrapped Bitcoin- Wbtc), ז"א קיבלתי נכס שהוא צמוד בערכו לביטקוין (ולמעשה הוא מייצג את הביטקוין בעולם האת'ריום) אבל כעת אוכל להשתמש בו ברשת האת'ריום. כשארצה, אוכל לפדות אותו בחזרה למטבע הביטקוין. האם יצא מרשותי נכס? לא בטוח. היה לי ביטקוין ונותר לי ביטקוין, מדובר במעין קבלה עבור הביטקוין, ובמקרה זה נשאלת השאלה האם מדובר בפעולה שמקימה אירוע מס. ויש עוד דוגמאות רבות לכך בעולם הקריפטו, כל דוגמא עם הניואנסים שלה.

בנוסף, קיימים מקרים שאפילו רשות המסים שותקת לגביהם, אבל קצרה היריעה מלהרחיב בנושא זה.

כאשר יווצרו לנו אירועי מס עוקבים (ואמיתיים) כתוצאה מהאירועים אשר פורטו למעלה, כמובן שיש לשלם בגינם מס הכנסה, אך אנו סבורים שיש לבחון כל אירוע וייתכן וקיימות פעולות בעולם הקריפטו שאינן מהוות מכירה לצורך פקודת הכנסה במקרים מסוימים ולכן אינן מקימות אירוע מס.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח נדב ליבנה, ממשרדנו.

 

ביטוח לאומי - הגדלת גמול מילואים, למי שהכנסתו "השוטפת" גדלה

ביום 7.7.2022 עודכנו ברשומות תקנות הביטוח לאומי (תגמולים למשרתים במילואים) (תיקון),תשפ"ב 2022 , ונקבע כי יוגדלו תגמולי המילואים למשרתים במילואים אשר היה להם גידול מהותי בהכנסתם עובר ליציאתם לשרות במילואים, כפי שיתואר בתמצית להלן:

המצב החוקי טרם עדכון התקנות:

התגמול משולם לפי ההכנסה הממוצעת ברבעון שקדם ליום יציאת המבוטח לשרות מילואים.

לגבי בעלי הכנסה נמוכה, לרבות אלו שכלל לא הייתה להם הכנסה ברבעון האמור – קובע להם המחוקק תגמול מזערי (מינימלי)  של 6,150 ₪ לחודש (נכון לתאריך 1/2022 ,ולכל יום באופן יחסי).

התגמול המירבי לחודש הוא 45,075 ₪ (נכון ל-1/2022)

בעדכון התקנות נקבע בתמצית כך:

העדכון בא לתגמל, יוצא לשרות מילואים, שזכה טרם יציאתו לשרות, בגידול משמעותי להכנסתו, אלא שעל פי המצב החוקי טרם התיקון, לפיו חישוב התגמול נעשה לפי ההכנסה הממוצעת ברבעון שקדם ליציאתו לשרות, אין התחשבות משמעותית אם בכלל בגידול האמור בהכנסתו.

לכן נקבע (בתמצית ובשפה פשוטה, וללא כל דקויות הניסוח המשפטי) כי:

"עליה משמעותית" בהכנסה היא:

 עליה של 20% לפחות מהשכר הקודם, או מהתגמול המזערי מוכפל בשלושים (להלן – המינימום), לפי הגבוה, ובלבד שהגידול "התקיים" לפחות שלושה חודשים מיום שהחל.

עובד שכיר שיצא למילואים, והייתה לו עליה משמעותית בשכרו (אילולא יצא למילואים) בחודש היציאה למילואים או באחד מחודשי הרבעון שקדם לחודש היציאה לשרות – יחושב לו הגמול לפי השכר המוגדל, ולא לפי ממוצע הכנסת השכר שלו ברבעון שקדם ליציאה לשרות.

עובד עצמאי שיצא לשרות מילואים ברבעון הראשון של השנה, והכנסתו החודשית הממוצעת בשנה זו, לו לא יצא למילואים, הייתה גבוהה מהכנסתו החודשית הממוצעת בשנת המס הקודמת, או מהמינימום (לפי הגבוה) – יחושב לו התגמול לפי ההכנסה החודשית החדשה (הגבוהה יותר).

מי שהיה בחודש יציאתו למילואים או ברבעון שקדם לחודש יציאתו למילואים  –

 גם עובד שכיר וגם עובד עצמאי;

או עובד שכיר ביותר ממקום עבודה אחד;

או שהיה עובד שכיר בחלק מהזמן ועובד עצמאי בחלק מהזמן;

הייתה לו "עליה משמעותית" באחד ממקורות ההכנסה, יזכה לתגמול מוגדל לגבי אותה הכנסה בה חל הגידול המשמעותי.

התיקון לתקנות הוא בתחולה לגבי שרות מילואים שהחל ביום 1/1/2022 ואילך.

המוסד לביטוח לאומי (להלן – הב"ל), יבצע הגדלת תגמולים לזכאים לכך, ככל שעומדים בתנאים שפורט לעייל.

מסיבות פרקטיות ובהתאם לברורים שערכנו עם עובדי הב"ל, על מנת שיוכח כי גידול בהכנסה החזיק 3 חודשים לפחות, לגבי שכיר,  או לאחר קליטת השומה השנתית מפקיד השומה, לגבי השנה בה ארע שרות המילואים, לגבי עובד עצמאי –  לא מן הנמנע כי ישולם הגמול הבסיסי בשלב ראשון, ולאחר שיתברר כי נתמלאו התנאים, תתבצע השלמת תגמול.

לפרטים נוספים ניתן לפנות למר חיים חיטמן ורו"ח (משפטן) ישי חיבה, ממשרדנו.

 

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה