מבזק מס מספר 70 - 13.6.2004

מיסוי ישראלי - משיכת כספי קרן השתלמות נזילה

אחד ממקורות התשואה היחידים שנותרו פטורים ממס הינם רווחים שנצברו על כספים המופקדים בקרן השתלמות ובלבד שמקורם בתקרת ההפקדה המוטבת (כיום שכר של לא יותר מכ- 15,700 ₪). מוטב בקרן השתלמות נהנה לפיכך בעת משיכת הכספים מהפטור המנוי בסעיף 9(16א) לפקודה, לרבות רווחים שנצברו בגינם לאחר תום תקופה של שש שנים.הפטור יחול גם לגבי כספים שהופקדו מיום 1.1.2003 ואילך, כחריג.

אמור לפיכך, כי משיקולי מס בלבד אי משיכת כספים מקרן השתלמות בכפוף לתקרת ה"הפקדה המוטבת" והשארתם בקרן ההשתלמות אף לאחר שש השנים, וכן המשך הפקדת כספים בקרן נזילה כאמור, כבתוכניות חיסכון / פיקדון לכל דבר, יקנו למוטב פטור ממס לכספי הרווחים שיצברו בפדיון, בכל עת.

הלוואות מקרן השתלמות – גם במצב בו החוסך נוטל הלוואה מקרן השתלמות, תנאי הפטור ממס על הרווחים נשארים אותו הדבר. לכן חברות הביטוח השונות מאפשרות לקחת הלוואות בסכומים גדולים יחסית ביחס לגובה הקרן.

מיסוי בינלאומי - הוראות מימון דק בגרמניה

עד לסוף שנת 2003, הוראות "מימון דק" (שמשמעותן היחס הגבוה ביותר בין חוב לבין הון, לצורך הכרה בהוצאות מימון), חלו רק על יחסי מלווה – לווה בין בעל מניות זר לבין חברת החזקות תושבת גרמניה.

תיקון, אשר נכנס לתוקפו בתום שנת 2003, מרחיב את תחולת הוראות המימון הדק והן יחולו בנוסף גם על:

  1. בעלי מניות מקומיים כמו גם על בעלי מניות זרים. הוראות המימון הדק חלות עובר לתיקון גם על מתן הלוואה לחברה בת ע"י חברת החזקות תושבת גרמניה שהינה בעלת מניותיה.
  2.  תחולת הוראות המימון הדק החדשות מרחיקות גם למקרים בהם ניתנה הלוואה בין שתי חברות בנות (אחיות) מקומיות. אי עמידה בהוראות המימון הדק בעניין זה עשויה להביא למיסוי כפול – אי התרת הוצאות מימון במישור הלווה ומיסוי הכנסות הריבית כאילו היו דיבידנד במישור המלווה. מסתמנת מגמה לתקן את האמור על מנת למנוע או להקטין מצב של כפל מס.

בכל המקרים יחס חוב להון הנדרש הינו יחס של 1.5 ל- 1 בהתאמה.

לקבלת פרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח רונית בלומקין – blumkine@ahec-tax.co.il

מיסוי בינלאומי - הסדרים למיסוי נאמנויות מול היחידה למיסוי בינלאומי

לאחרונה הודיעה נציבות מס הכנסה כי היא מציעה לנישומים שהינם יוצרים או נהנים בנאמנויות זרות להגיע להסדר נוח לגבי אופן מיסוי רווחי הנאמנות שנצמחו לה עד ליום 31.12.2002.

על פי הודעת הנציבות, שיעור המס על רווחי הנאמנות יהא ככלל 15%, ולא יוטל מס כלל על רווחים שמקורם בנכסי בסיס המצויים בחו"ל, זאת לאור שיטת המיסוי ערב הרפורמה.

בהודעה נקבע כמו כן כי המועד האחרון להגשת בקשה להסדר כאמור הינו 31.7.2004.

על אף האמור לעיל נציבות מס הכנסה הקפיאה לאלתר את הטיפול בהסדרי הנאמנות והיא איננה מקבלת בקשות חדשות להסדרים כאמור.

לקוחות ועמיתים אשר החלו בהליך הסדרת הנאמנויות, או שהם שוקלים להסדירו מתבקשים לפנות אלינו לתיאום פגישה לבחינת החלופות העומדות בפניהם.

ביטוח לאומי - חבות בדמי ביטוח לאומי בגין הכנסות ריבית ודיבידנד

בהמשך לאמור בנושא חבות בדמי ביטוח לאומי בגין הכנסות פסיביות בשוק ההון, ממבזק המס האחרון (מבזק מס מספר 69), בו ציינו כי קיימת "סכנה" לחבות בדמי ביטוח לאומי על הכנסות כאמור, פורסמה בימים אלו הצעת חוק מטעם הממשלה, לעיגון הפטור הזמני, שניתן להכנסות ריבית ודיבידנד, בחקיקה הראשית.

על פי הצעת החוק, יינתן פטור קבוע, במסגרת סעיף 350 לחוק הביטוח הלאומי, להכנסות החייבות המס בהתאם לסעיפים 125ב' לפקודה (הכנסה מדיבידנד, לאו דווקא על ניירות ערך סחירים, וכן על ניירות ערך זרים), ו- 125ג' לפקודה (הכנסה מריבית על אגרות חוב סחירות, ריבית על תכניות חסכון ופיקדונות בארץ ובחו"ל, ריבית ורווחים מקופות הגמל השונות, על מק"מים ומלוות מדינה).

הפטור האמור לא יחול על הכנסתו של בעל שליטה הנובעת מחברה שבשליטתו. בעל שליטה לעניין סעיף זה הוא כמוגדר בסעיף 32(9) לפקודת מס הכנסה – החזקה בשיעורים של 10% ומעלה.

על אף שההצעה הונחה על שולחן הכנסת אך בחודש זה, תוקפה יהיה, ככל הנראה, מיום 1.1.2004 – זאת מיד לאחר פקיעתה של הוראת השעה שניתנה במסגרת התיקון לתיקון 132 לפקודת מס הכנסה (הרפורמה), אשר העניקה פטור זמני – לשנת 2003.

לסיכום נציין כי הכנסה פסיבית אחרת שאינה באה בגדר ההכנסות החייבות במס לפי הסעיפים 125ב' או 125ג' לפקודה, או הכנסה כאמור בידי "בעל שליטה", תהא חייבת בדמי ביטוח לאומי לפי הכללים "הרגילים" – לעניין זה ראה מבזק מס 69 מיום 6.6.2004.

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה