מבזק מס מספר 647 - 

ביטוח לאומי  22.6.2016

נפילה בעת הליכה לבניין רשות המיסים לצורך תיאום מס הוכרה בנסיבות המקרה כפגיעה בעבודה - 22.6.2016

ביום 6/6/2016 קיבל ביה"ד האזורי לעבודה (ב"ל 5328-06-14) את תביעתה של יהודית רבס (להלן: המבוטחת) וקבע כי תאונה שקרתה לה עת צעדה לכיוון בניין רשות המיסים לצורך קבלת אישור דחוף על תיאום מס לבקשת המעסיק, תוכר כתאונת עבודה.

רקע חוקי
בהתאם לחוק הביטוח הלאומי:

  • תאונת עבודה של עובד שכיר – תאונה שאירעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו.
  • רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו, או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו.
  • הפסקה וסטיה – תאונה שאירעה תוך כדי נסיעה או הליכה בנסיבות האמורות לעיל אין רואים אותה כתאונה בעבודה אם חלה בנסיעה או בהליכה הפסקה או סטיה של ממש מהדרך המקובלת, כשההפסקה או הסטיה לא היו למטרה הכרוכה במילוי חובותיו של המבוטח כלפי מעסיקו.

תמצית עובדתית

  • המבוטחת מועסקת כמורה בבית ספר השייך לרשת עמל ביישוב רהט, ובמקביל מקבלת פנסיה מוקדמת.
  • באותו היום התבקשה המבוטחת מנציג ביה"ס לצאת שעה מוקדם יותר מהעבודה כדי להביא אישור דחוף של תיאום מס. היא בקשה מבעלה שיסיע אותה לבניין המס.
  • המבוטחת נפגעה כאשר צעדה לכיוון בניין רשות המיסים בבאר שבע.
  • תביעת המבוטחת להכיר בפגיעה כפגיעה בעבודה נדחתה על ידי המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל).
  • כנגד דחיית התביעה הוגשה תביעה לביה"ד.

טענות הצדדים
טענות המבוטחת:
בתצהיר שצורף לביה"ד, טענה המבוטחת שבאותו בוקר נציג ביה"ס ביקש שתדאג להמציא בדחיפות אישור בדבר תיאום מס. לטענתה, תכלית הנסיעה ממקום עבודתה לרשות המיסים לפני סיום העבודה, היתה למטרה הקשורה לעבודתה וגם למילוי חובותיה כלפי המעסיק ולא לענייניה הפרטיים. השגת האישור לטענתה, היא פעולה הנלווית לעבודה לצרכי עבודתה. לולא עבדה ברשת עמל לא הייתה נדרשת להמציא אישור תיאום מס.

טענות המל"ל:
יש לדחות את התביעה מאחר ונסיעת המבוטחת היתה לאחר סיום עבודתה, ולא אירעה תוך כדי נסיעתה ממקום עבודתה לביתה, אלא מדובר בהפסקה לצורך סידורים אישיים. מאחר ויציאתה למס הכנסה נעשתה במטרה למלא דו"ח של תיאום מס, האינטרס הוא אך לטובתה ולרווחתה של המבוטחת, ולא מדובר במילוי התחייבות כלפי המעסיק.
לטענת המל"ל המבוטחת היתה יכולה לבצע את תיאום המס בכל מועד אחר בזמנה החופשי. המחוקק התכוון לבטח את העובד בפני סיכוני הדרך הטמונים בדרכו לעבודה ומהעבודה ולא את כל הסיכונים הכרוכים בכך.

דיון והחלטה
ביה"ד קיבל את טענות המבוטחת והגיע למסקנה כי התאונה קרתה לאחר שביצעה את המטלה שנדרשה ממנה ע"י המעסיק. המבוטחת העידה, ועדותה נתמכה ע"י מנהל בית הספר, שהיא נדרשה ע"י הנהלת ביה"ס להמציא אישור תיאום מס ואף נדרשה לעשות זאת באותו יום.
גם אם מדובר באינטרס של המבוטחת לבצע תיאום מס, הרי שמנהל ביה"ס העיד שמדובר בדרישה של רשת עמל שתיאום המס יומצא באותו יום, לרבות יציאה מהעבודה שעה מוקדם יותר, כדי שתספיק להגיע למס הכנסה.
ביה"ד מזכיר שיש פסיקה שהכירה בפגיעות של עובדים עצמאים כתוצאה ממגעים מול רשויות המס.
ביה"ד קבע שמדובר בפגיעה בעבודה מאחר והפנייה למס הכנסה היתה על פי דרישת המעסיק, ולכן אין צורך להכריע בסוגיה אם מדובר בסטייה של ממש מהדרך המקובלת.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח אורנה צח-גלרט, מר חיים חיטמן ולרו"ח (משפטן) ישי חיבה.

מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה