מבזק מס מספר 569 - 

מיסוי בינלאומי  5.11.2014

דיווח נדרש מהנאמן ומהיוצר בעקבות עליית היוצר לישראל - 5.11.2014

נשתף בשאלה שנשאלנו במסגרת ייעוץ שאנו מעניקים בקשר לנאמנויות, ודעתנו בקשר אליה.

תחת הוראות דין הנאמנויות החדש, נאמנות בה קיים יוצר תושב חוץ ונהנה תושב חוץ מסווגת כנאמנות תושבי חוץ אשר אינה נדרשת לדווח בישראל (ככל שאין הכנסות חייבות בישראל).

מה קורה כאשר עולה היוצר בנאמנות לישראל? האם עלייתו עשויה להקים חובות דיווח לו או לנאמנות?

בהתקיים התנאים המהותיים הנדרשים, עשויה הנאמנות להפוך עם עלייתו של היוצר לנאמנות נהנה תושב חוץ, זאת בהנחה שמתקיימים תנאי אי- ההדירות הנדרשים (למשל, שהנהנה בנאמנות אינו בנו הקטין של היוצר). אולם, בנאמנות נהנה תושב חוץ נדרש הנאמן להגיש הודעה שנתית (גם אם אינו חייב בהגשת דוח שנתי) בטופס 143 על היותה של הנאמנות נאמנות נהנה תושב חוץ, ובמצורף גם הודעה על נאמנות בלתי הדירה בטופס 141. חובה מקבילה החלה על היוצר בנסיבות המתוארות נדחתה כמפורט להלן.

השאלה הנשאלת היא האם עצם מעמדו של היוצר כעולה חדש לא מקנה את ההקלות בדיווח לנאמן עצמו?

הקלות מסוימות בעניין נאמנויות ועולים חדשים ניתן למצוא בהוראות הפקודה או בהוראות מקצועיות שפרסמה רשות המסים בעניין זה, למשל:

  • לפי סעיף 75טז1(ג)(2)(א) לפקודה, חובת הודעת יוצר שהוא עולה חדש על יצירת נאמנות נדחית לתום תקופת עשר השנים לעלייתו;
  • סעיף 134ב לפקודה (פטור מהגשת דוח על ידי עולה חדש) בשילוב עם הנחיית הרשות בסעיף 3.2.4 להוראת ביצוע 1/2010 בנושא נאמנויות, פוטרים נאמן מהגשת דוח שנתי בנאמנות שהפכה ל"ישראלית" בעקבות עליית יוצר או נהנה, על אף שהמקרה המוצג לעיל אינו נכלל בין אותם מקרים שצוינו בהוראת הביצוע.
  • בחוזר 9/2011 בעניין הקלות לעולים ולתושבים חוזרים בעקבות תיקון 168 לפקודה, פורסמו מספר הבהרות הקובעות פטור מדיווח ומהגשת טפסים אחרים (לרבות טופס 150) לעולה חדש, גם אם אותו פטור לא ניתן מפורשות במסגרת החוק.

לעמדתנו, לאור התכלית שעמדה ביסוד חקיקתו (עידוד עלייה והסרת חסמים), תיקון 168 לפקודה ("חוק העולים") מבטל את חובת הגשת הדוחות וההודעות המצוינות לעיל, הן על ידי היוצר והן על ידי הנאמן בנאמנות שהפכה ל"ברת דיווח" עם עלייתו של היוצר כפי שמתואר לעיל.

כמו כן, נתמוך עמדתנו כאמור בכך שמטרתו של פרק הנאמנויות היתה לבטל את יתרון המס שהיה קיים בהחזקת נכסים באמצעות נאמנות בהשוואה להחזקת נכסים ישירה וליצור ניטראליות, עד כמה שניתן, בין שני המצבים. לעמדתנו, לא הייתה כל מטרה להרע את מצבו של הנישום רק בשל העובדה שנכסיו מוחזקים על ידי נאמן. והרי, לו היה העולה מחזיק את נכסיו בחו"ל במישרין או מעבירם לילדיו (הנהנים בנאמנות) במישרין, לא הייתה קמה שום חבות דיווח בקשר אליהם עם עלייתו.

יתרה מכך, גם אם הייתה הנאמנות מסווגת כנאמנות תושבי ישראל, היה הנאמן פטור מחובת הגשת דוחות והודעות משך תקופת ההקלה, ובבחינת "קל וחומר" אמור המצב החוקי להיות כזה גם בקשר לנאמנות נהנה תושב חוץ.

מסקנתנו בהקשר לדוגמא שניתנה, היא כי חובת הגשת הודעות כאמור לעיל על ידי נאמן קיימת רק בשנת המס הראשונה שלאחר תום תקופת ההטבות בת עשר השנים ממועד עליית היוצר לישראל.

למשרדנו ניסיון רב בטיפול בסוגיות הקשורות לנאמנויות.

לפרטים נוספים, ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) אייל סנדו, ממשרדנו.

שותף מייסד, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה