מבזק מס מספר 500 - 

מיסוי ישראלי  6.6.2013

מיסוי יחיד – חישוב מאוחד נפרד, תזכיר הצעת חוק - 6.6.2013

רבות נכתב ונדון בשנים האחרונות בסוגיית החישוב המאוחד נפרד, ובמיוחד לאחר הלכת מלכיאלי, לרבות דנ"א בביהמ"ש העליון (ראו מבזקי מס מס' 457,455,435) שלכאורה הפכה את הלכת קלס (אף שביהמ"ש העליון קבע כי לא כך הוא, אך…) ונתנה ביד רשות המיסים את "נשק יום הדין". ואכן רשות המיסים עשתה בו שימוש נרחב והוציאה ומוציאה, שומות רבות לפי מיטב השפיטה אשר חלקן הגיעו עד שלב ההשגה והערעור המשפטי.

הסוגיה הזו הפכה לשיח ציבורי בוער בשנה החולפת, עד כדי שיו"ר ועדת הכספים הקודם, ח"כ גפני, הוציא פניה בכתב לרשות המיסים, לחדול מהטיפול בשומות כאמור, עד יחליט המחוקק בדבר. רשות המיסים לא שעתה לקריאה זו, אף כי הוציאה הוראת הקלה שומתית לתקופה מוגבלת. בנוסף, פניה לבג"צ (ליכטיג ואחרים, פברואר 2013) על מנת להשהות ולעצור טיפול שומתי עד ישונה החוק, נדחתה על הסף ע"י שופטי בג"צ בקבעם כי כל עוד זהו החוק, רשאי פקיד השומה להמשיך בעשיית השומות.

נציין כי לפני כשלושה חודשים הוגשה הצעת חוק פרטית ע"י 70 !!! חברי כנסת, אשר בה הוצע להגביה מאוד את תקרת הסכום, לו יהיו זכאים לחישוב נפרד, שני בני זוג שהכנסתם ממקור שבו ישנה חזקת תלות, ולא זו אף זו, אלא אף הוצע בה כי השינוי יחול רטרואקטיבית משנת 2003!

אתמול נתפרסם תזכיר הצעת חוק, והפעם מטעם הממשלה, ובו מנסה הממשלה לצנן את רוח המלחמה של חברי הכנסת, ואולי אף את דעת התקשורת.

בתזכיר הצעת החוק ישנם חידושים, אך אין כל בשורות לגבי תקופות העבר, ואין כל הקלה בדרישות המהות למתן הקלות אלו.

להלן עיקרי תזכיר הצעת החוק:

  • סף חזקת התלות הועלה מ-10% ל-25%.
  • תקרת הסכום שתינתן בחישוב נפרד לשני בני זוג לגביהם קיימת חזקת תלות, תוגדל בהדרגה באופן הבא:

         –         בשנת 2014, 60,000 ₪.

         –         בשנת 2015, 70,000 ₪.

         –         בשנת 2016, 90,000 ₪.

         –         בשנת 2017 ואילך 108,000 ₪.

  • "דרישות המהות" בסעיף 66(ה) נותרו ללא שינוי: 10 חודשי עבודה בשנה, 36 שעות בשבוע, העדר עבודה נוספת ממשלח יד/עסק או עבודה, העבודה אינה מתבצעת מדירת המגורים  ונדרשת הודעה לפקיד השומה  על בקשת החלת הסעיף כאמור, חודש לפני תחילת שנת המס.
  • יידרש בנוסף מתן תצהיר על התקיימות דרישות המהות.
  • מוצע כי בני זוג שתבעו חישוב נפרד, ובשומה סופית (לאחר מיצוי הליכי השעה וערעור) נקבע כי לא היו זכאים לכך עקב אי עמידה בכל או חלק מדרישות המהות – יוטל על בן הזוג הרשום, קנס גרעון בסכום של 30% מהפרש המס הרלוונטי.
  • תחולת כל השינויים בסעיף 66 לפקודה הינם משנת 2014 ואילך בלבד. אין כל רטרואקטיביות.

אנו מאמינים כי אין די בהצעה בנוסחה הנוכחי וכי האוצר יידרש לגמישות נוספת.

ראוי לדעתנו, לשקול הגדלת סף חזקת התלות עד ל-49% ולמתן ולאפשר גמישות במידת הצורך בדרישות המהות (כגון במצבים של לידה, מחלה וכד', עבודה חלקית נוספת וכד').

יש להניח כי החקיקה שתתקבל בסופו של דבר, תשתנה ביחס למוצע.

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) ישי חיבה ולרו"ח רן ארצי, ממשרדנו.

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

שותף מייסד, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה