מבזק מס מספר 285 - 

ביטוח לאומי  8.1.2009

עובדי משק הבית והביטוח הלאומי - 8.1.2009

במבזק זה נעמוד על המאפיינים של עובדי משק הבית במוסד לביטוח לאומי ונפרט את סוגי העבודות המוכרות כמשק בית וסוגי המקצועות שאינם כלולים ברשימת עובדי משק בית והכל בהתאם להוראותיו החדשות של המוסד לביטוח לאומי כפי שבאו לידי ביטוי בחוזר ביטוח 1380 שפורסם בנובמבר 2008.

עובד במשק בית מוגדר במוסד לביטוח לאומי כמי שמועסק בעבודות שוטפות ורגילות במסגרת ביתו הפרטי של המעסיק או בעבודות ניקיון בבנין משותף. חברת ניקיון חיצונית אינה נכללת בהגדרה זו.

מדובר בעבודות שבטבען נחוצות לשמירה על אחזקה תקינה ועל תפקוד משק הבית הפרטי ו/או הבנין המשותף וסיוע לבעל הבית הפרטי ו/או לבני ביתו בניהול משק הבית.

הדיווח לביטוח הלאומי

על המעסיק (אדם או ועד בית) להירשם במוסד לביטוח לאומי רק בפעם הראשונה, שבה החל להעסיק עובד משק בית, תוך שבועיים מהיום שבו הוא החל להעסיק עובד לראשונה. אחר כך נעשה הדיווח פעמיים בשנה: ביום 10 בינואר בעבור החודשים יולי עד דצמבר הקודמים; וביום 10 ביולי של אותה השנה, בעבור החודשים ינואר עד יוני הקודמים. ניתן לפתוח תיק מעסיק במשק בית, באמצעות אתר התשלומים באינטרנט (ועד בית אינו יכול לפתוח תיק באמצעות האינטרנט). השירות באמצעות האינטרנט מאפשר תשלום ודיווח חודשי על עובדים במשק בית.

בעת הרישום הראשוני, יש למסור את פרטי העובד במלואם, לרבות : שם פרטי, שם משפחה ומספר תעודת זהות ולציין את היקף העסקה. המוסד לביטוח לאומי מבצע בדיקות ראשוניות לאימות הקשר בין המעסיק לעובד.

איחור בדיווח על העסקת עובד משק בית, ביותר מ- 12 חודשים, יחייב את המעסיק לפנות למוסד לביטוח לאומי בצירוף  הוכחות והצהרות, המעידות על סכום ההכנסה ועל שיעור המשרה. המעסיק יחוייב בדמי ביטוח על פי שכרו של העובד, אך לא פחות מסכום, השווה למחצית השכר הממוצע במשק, בצירוף קנסות והצמדה.העקרונות המצטברים על פיהם ייחשב מבוטח כעובד במשק בית:

  • המעסיק הוא אדם פרטי (או ועד בית) והעבודה אינה לצורך עסקו או משלח ידו של המעסיק.
  • העבודה נחוצה וחיונית ואם לא היו מעסיקים את העובד היו מעסיקים עובד אחר במקומו או אפילו חברת ניקיון.
  • לעובד במשק הבית משולם שכר ריאלי (ולא סמלי) ואינו עובד בהתנדבות ו/או ללא שכר.
  • העובד במשק הבית אינו מבצע העבודה במסגרת עזרה הדדית טבעית בין בני המשפחה ו/או בין החברים.
  • העבודה שמבוצעת נמדדת בכסף  ומוערכת כשכר עבודה במסגרת קשר חוזי להסדרת זכויות וחובות שבין עובד למעבידו.
  • עיקר העבודה נעשה באופן סדיר וקבוע במסגרת שעות עבודה ו/או ימי עבודה קבועים.
  • העובד במשק הבית מחויב לבצע את העבודה באופן אישי ולא בתיווך חברת ניקיון כלשהי.
  • העובד במשק הבית אינו מעסיק עובדים בביצוע העבודה.
  • היקף העבודה הוא ריאלי וסביר ביחס לסוג העבודה.

סוגי העבודות שאינן כלולות במשק בית

הוראה פרטית – על פי פירוש הביטוח הלאומי, שיעור פרטי אינו נחשב עבודה במשק בית. אין מדובר בעובד שכיר במשק בית, ולכן מעמדו של מורה פרטי נבחן כעצמאי בלבד, בין שהוא מלמד בבית הילד, או בין שהילד לומד בביתו של המורה .

יודגש, שמדובר בנותן שירותי הוראה פרטית, אשר לא הופנה להוראה מטעם מעביד מסויים, וגמול ההוראה משולם ישירות למורה.

על פי החוזר האמור, אוכלוסיית המורים הפרטיים כוללת את כל ההוראה הפרטית לרבות הכנה לבגרויות, הנחיית סדנאות, הנחיית חוגים והעשרות בכל תנאי העסקה. החוזר מבהיר שהסעיף מתייחס בין היתר למורים פרטיים אשר סוגי העבודות המוכרות במשק בית

  • עבודות ניקיון – העבודה מתבצעת ע"י העובד עצמו בבית הפרטי ובחצרות הבית הפרטי. מדובר בעבודות ניקיון לרבות בישול, גיהוץ, קיפול כביסה וכד'.
  • טיפול, השגחה ושרותי שמרטפותעיקר העבודה לא מתבצע בבית של המטפל. סעיף זה מתייחס לטיפול בילדים, קשישים וחולים הזקוקים להשגחה. במסגרת זו יכללו גם מצבים זמניים שהטיפול מתבצע מחוץ לבית כגון: בתי אבות, בית חולים וכד'.
  • עבודות נקיון וחצרנות בבתים משותפים – העבודות מתבצעות ברכוש המשותף ולא ברכוש הפרטי ומבצע העבודה אינו מעסיק עובדים (מתייחס למעסיק שהוא ועד בית).
  • נהג פרטי – כאשר ההסעה מתבצעת שלא בכלי הרכב של הנהג הפרטי, והנהג לא נשלח מטעם חברה ו/או מעסיק אחר.
  • שומר – בכל תנאי העסקה ובלבד שלא נשלח לעבודה מטעם חברה.
  • מטפל בתחום הסיעוד – שנשלח ע"י חברה פרטית ומועסק ע"י המטופל מעבר לשעות שנקבעו ע"י החברה.
  • העסקה משותפת ע"י קבוצת הורים בשמירה על ילדים – גם כאשר העסקה מתבצעת מחוץ לבית אך בכפוף לצירוף מכתב מאת ההורים בו הם מציינים מי נבחר לשמש כמעסיק ועל מי תחול חובת הדיווח ותשלום.

עובד במשק הבית מוגדר כעובד שכיר, המבוטח בכל ענפי הביטוח הלאומי כמו כל עובד שכיר אחר. הוא מבוטח גם על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי כאשר הוא תושב ישראל, וחובת תשלום דמי הביטוח מוטלת על המעסיק.

מבחן הקשר האישי הוא שקובע את מעמדו החוקי של מבוטח זה כ"עובד". כך, למשל, מעמדו של חצרן הינו עובד שכיר, ואם הוא מעסיק עובדים הוא נחשב עצמאי.

במילים אחרות, כדי להיחשב כעובד משק בית, על העובד לבצע ישירות את העבודה ובעצמו, ואם הוא מעסיק עובדים (חברת ניקיון), אי אפשר להכיר בו כעובד שכיר. מלמדים ילדים בביתם הפרטי (של הילדים ו/או קל וחומר בביתם של המורים) במקצועות שונים כגון חשבון, אנגלית, תורה, הכנה לבר מצווה וכד', וכן למשל לקלינאית תקשורת אשר מלמדת ילד בגן הילדים ו/או בביתו הפרטי.

גננות – גנן אינו עוסק במשק בית אם עיקר עיסוקו גננות.

ניקיון ואחזקת עמותות – מי שעוסקים בניקיון ואחזקה של עמותות לרבות של בתי כנסת, מסגדים וכנסיות, בכל תנאי העסקה, אינם עובדים במשק בית.

חשוב לזכור שאלו שאינם כלולים בהגדרת עובדי משק בית חייבים להירשם במוסד לביטוח לאומי על פי הכללים של מי שחייב בדמי ביטוח בעד עצמו.

 

חריגים

כאשר פקיד הביטוח הלאומי מתלבט אם לסווג עובד במשק בית, עומד לרשותו שאלון שאותו הוא שולח למעסיק למילוי על ידי המעסיק ועל ידי העובד.

מילוי השאלון אינו מהווה אישור להעסקה ו/או לקיום יחסי עובד ומעביד, אלא יש להמתין לפתיחת התיק במוסד לביטוח לאומי.

המוסד לביטוח לאומי בוחן את ההצהרות בהקפדה. בית הדין הארצי פסק שיש חשיבות רבה להצהרות המבוטח, שעליהם המוסד לביטוח לאומי מבסס את סיווגו.

החשיבות היא כיוון שהמעמד כעובד משק בית דינו כדין עובד שכיר שמקנה זכויות.


נכתב ע"י רו"ח אורנה צח (גלרט). 

שותף, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

שותף מייסד, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה