מבזק מס מספר 170 - 31.8.2006

מיסוי ישראלי - תקנות פחת מואץ - לקראת סיום התקופה הקובעת

ביום 30 בספטמבר 2006 תבוא לסופה "התקופה הקובעת" אשר נקבעה בתקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד שנרכש בתקופה הקובעת), התשס"ו – 2005 (להלן: התקנות) (ראה הרחבה בעניין תקנות אלו במבזק מס מספר 131 מיום 8 בנובמבר 2005 ובמבזק מס מספר 161 מיום 29 ביוני 2006). לפיכך, נישום שעיקר פעילותו הינה פעילות מזכה (פעילות ייצור בישראל לרבות בניה וכו, או הפעלת בית מלון בישראל) וירכוש ציוד עד ליום 30 בספטמבר, יזכה לפחת מואץ של 100% (פחת "רגיל" בשנת 2006 והיתרה בשנת 2007). לעומתו, מי שירכוש הציוד החל מיום 1 באוקטובר לא יהיה זכאי עוד להטבה זו. מבירור שערכנו עם בר סמכא ברשות המיסים הובהר לנו כי נישום, העומד בתנאים הנוספים הקבועים בתקנות, אשר יחתום עד ליום 30 בספטמבר 2006 על הסכם מחייב לרכישת ציוד יוכל לפנות לחטיבה המקצועית ברשות המיסים בבקשה לאישור מראש בדבר החלת התקנות על ציוד זה, גם אם טרם קיבל או הפעיל את הציוד עד ליום זה. לפיכך, מומלץ לנישום העומד לרכוש ציוד כאמור בסכומים מהותיים וקיים חשש כי ציוד זה לא יופעל עד לתאריך 30 בספטמבר, להיערך בהתאם.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח רונית בר ממשרדנו.

מיסוי ישראלי - הקצאת מניות או מכירתן - קודם כל שאלה שבעובדה

פסק הדין בעניינם של גל ענבר (להלן: גל ענבר) וחברה בשליטתו (להלן: החברה), (עמ"ה 377/02 ו- 378/02) שפורסם ביוני ממחיש את חשיבות ההקפדה על ביצוע עיסקה לפרטיה לרבות הקפדה יתרה על ביצוע מדויק של המהלכים הטכניים הנדרשים בביצוע העסקה. פסה"ד דן במספר שאלות, אולם המחלוקת המהותית ביותר הינה שאלת העברת מניות החברה.
להלן תאור העובדות בתמצית:
עד לתום שנת 1999 החזיק גל ענבר ב- 99% ממניותיה של החברה (1% בידי אביו). באוקטובר 1999 נחתם הסכם בין חברת תכשיטי כפריס בע"מ (להלן: כפריס) ובין החברה להעברת 51% מהון המניות של החברה לכפריס, באופן בו את יתרת המניות יחזיק גל ענבר (האב הסכים להעביר את מניותיו בחברה). לא צוינה כל תמורה בהסכם על פי ההסכם גל ענבר ימשיך לכהן בתפקידו כמנכ"ל בחברה, כמו כן במסגרת ההסכם, הוסדרו תנאי השכר שלו.
החברה התחייבה לשלם את חובותיו של גל ענבר לצדדים שלישיים עד לסך של 580,000 ₪, סכום שימומן מהלוואה שתעמיד כפריס לחברה. יודגש כי העסקה הוצגהלשלטונות המס כהקצאת מניות ולא כמכירתן.
פקיד השומה קבע כי לגל ענבר נבע רווח הון בסך של 580,000 ₪ בשל מכירת מניותיו. פקיד השומה סיווג את העסקה כעסקת מכירת מניות, למרות הצגתה כהקצאת מניות ללא תמורה.
לטענת גל ענבר והחברה אין המדובר במכירת מניותיו של גל ענבר, אלא בהקצאת מניות חדשות לכפריס ע"י החברה מהטעם שזו תסייע לה בקידום עסקיה. בנוסף טענו כי אילו עסקה זו היתה עיסקת מכירת מניות הרי שה"תמורה" (580,000 ₪) לא היתה נרשמת בכרטיס חו"ז הבעלים כהלוואה לחובתו.
כבוד השופטת דנה בהבדל הקיים בין תכנון מס לגיטימי לבין תכנון מס שאינו לגיטימי וקובעת כי בחינת מכלול העובדות בעסקה מעידה כי למרות העובדה שלעסקה תכלית עסקית-כלכלית (ניצול הקשרים של חברת כפריס לקידומה העסקי של החברה, ומצד כפריס – הוזלת פרמיות הביטוח), אין בכך כדי לאשר את הלבוש המשפטי שניתן לעסקה כתואם לעסקה שבוצעה בפועל.
הונה המונפק של המערערת זהה להונה הנפרע של החברה, לכן עפ"י חוק החברות על מנת להקצות מניות לחברת כפריס כנטען ע"י החברה, יש לבצע מספר מהלכים על פי החוק:

  • הגדלת הון מניות מונפק, לפי אישור האסיפה הכללית.
  • הגשת דוח על ביצוע הקצאה לרשם החברות בדבר הגדלת הון המניות המונפק, תוך 30 יום ממועד ההקצאה.
  • תשלום בגין הון המניות המונפק החדש ע"י בעלי המניות, במזומנים או שווה מזומנים.
  •  העברת הודעה לרשם החברות בדבר הנפקת מניות חדשות בין אם נפרעו במזומנים או בשווה מזומנים.

השופטת קובעת כי בשל בעובדה שהמערערת לא ביצעה אף לא אחד ממהלכים אלו, לפיכך אין המדובר בהקצאה נוספת של מניות אלא בעסקה למכירת המניות הקיימות.

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח רונית בר ממשרדנו.

מיסוי בינלאומי - היערכות מחדש לישראלים המשקיעים באוקראינה

אמנה הולכת, אמנה באה… בתאריך ה- 1 בינואר 2007 תיכנס לתוקף האמנה למניעת מסי כפל בין ישראל לאוקראינה (להלן: "אמנת ישראל-אוקראינה"). ממועד כניסת האמנה החדשה לתוקף, על הכנסות מריבית, תמלוגים ודיבידנדים יחול מס בדרך של ניכוי במקור בשיעורים שלא יעלו על 5% עד 10%.
במקביל, אישרה לאחרונה ממשלת אוקראינה הצעת חוק לביטול האמנה למניעת מסי כפל בין קפריסין לברית המועצות שנחתמה בשנת 1982 ושקפריסין ואוקראינה אימצו עם קריסת הגוש הסובייטי (להלן: "אמנת קפריסין-אוקראינה"). אמנת קפריסין-אוקראינה היא אחת מן האמנות למניעת מסי כפל המיטיבות ביותר בנוף הבינלאומי בכלל ורשת האמנות עליהן חתומה אוקראינה בפרט. אכן, אמנת קפריסין-אוקראינה קובעת פטור מניכוי במקור בעת תשלומי ריבית, תמלוגים ודיבידנדים, בעוד שעל פי דיניה הפנימיים של אוקראינה, הכנסות כאמור כפופות למס בדרך של ניכוי במקור בשיעור של 15%.
הוראותיה המקלות של אמנת קפריסין-אוקראינה, משטר המס המיטיב בקפריסין והקרבה הגיאוגרפית עם ישראל – כל אלו גרמו לישראלים רבים המקיימים פעילות באוקראינה לפעול בה באמצעות חברה זרה תושבת קפריסין.
למרות הבשורה על הגזירה הממשמשת ובאה, מקורבים לממשל באוקראינה לא צופים שההצעה תאושר בזמן הקרוב. השיהוי הצפוי באישור הביטול, מעניק למשקיעים הזדמנות לבצע שינויים במבנה ההחזקות על מנת להתאימו למציאות החדשה.
כך, למשל, ניתן לבחור בהחזקה ישירה מישראל לאוקראינה וליהנות, החל משנת 2007, משיעורי המס המופחתים על פי הוראות אמנת ישראל-אוקראינה. ניתן לעשות זאת, בין השאר, על ידי העברת השליטה והניהול על החברה שהתאגדה בקפריסין, לישראל והפיכתה לתושבת ישראל לצורכי מס.
חשוב לציין עבור אלו המשקיעים בנדל"ן באוקראינה, כי על פי הוראות אמנת קפריסין-אוקראינה אשר צפויה להתבטל, לא תהא חבות במס באוקראינה (וגם לא בקפריסין) בעת מכירת מניות חברה תושבת אוקראינה המחזיקה בנכסי נדל"ן על ידי חברה תושבת קפריסין. זאת, בשונה מהוראות אמנת ישראל-אוקראינה החדשה לפיהן קמה לאוקראינה זכות מיסוי במקרה הנ"ל (בשיעור של 25%).

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) חגי אלמקייס או לרו"ח (משפטן) גדי אלימי.

מיסוי מקרקעין - פיצול אופקי ואנכי במכירת דירת מגורים

אחד מהנושאים המורכבים במיסוי מקרקעין אשר זכו לדיון בפסקי דין רבים הינו מכירת זכות בדירת מגורים אשר נלוות לה זכויות בניה נוספות ו/או כאשר ניצבת הדירה על שטח קרקע הגדול מהמקובל לשימוש בדירה.
ועדות הערר נדרשו במספר פסקי דין (הלכת יוניזדה ע"א 595/82 והלכת בטאט ע"א 178/87) לדון במשמעות השפעת הנתונים האמורים על חישוב מס השבח שיחול במכירת הדירה האמורה.
לאור פניות רבות בנושא מצאנו לנכון להבהיר כי בעת חישוב הפטור במכירת דירת המגורים שלצידה זכויות בניה נוספות ושטח קרקע גדול יש לאבחן בפיצול אופקי, דהיינו, ייחוס חלק מהתמורה לדירת המגורים וקביעת החלק האחר כמכר מקרקעין רגילים. במקרה זה אין כל משמעות לפטור על פי סעיף 49ב' במשולב עם 49ז' לחוק מיסוי מקרקעין.
לאחר פיצול זה יש לבחון את פיצול זכויות הבניה משווי המקרקעין – פיצול אנכי – בידוד זכויות הבניה.
במקרה זה יחול מיסוי בהתחשב בהוראות סעיף 49ב' לחוק מיסוי מקרקעין והמוכר יהא זכאי לפטור כמצוות הוראות הסעיף .
בהתאם לפס"ד בעניינה של רחל להב ע"א 6486/02, יש מקום לבצע פיצול כלכלי תוך הגדרת חלק המקרקעין בחלקות, אף באמצעות תשריט, כחלק נפרד מהדירה כך שניתן להעבירו לחברה כמצוות סעיף 70 לחוק מיסוי מקרקעין ולהקצות לקבלן את חלקו .
המלצתנו כי בטרם התקשרותם של בעלי דירות/בתים בעסקת קומבינציה יבחנו השלכות הפיצול האופקי אשר יתכן וייתן מזור לחלק מחבותם במס שבח מקרקעין.

לפרטים נוספים והסברים ניתן לפנות לרו"ח רן ארצי.

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה