לאחרונה פורסם חוזר מס הכנסה בנושא "בעל זכות שביושר". מטרת החוזר היא – מניעת ניצול לרעה של אמנות מס באופן שבו רק בעל הזכויות האמיתי בהכנסה או בנכס יהא זכאי ליהנות מהטבות האמנה.
כך למשל, תושב אוסטרליה (לא מדינת אמנה) אשר יקבל תמלוגים מחברה תושבת ישראל (להלן: "החברה"), שיעור המס שינוכה במקור עלול להגיע עד 34% (שיעור מס חברות רגיל בישראל בשנת 2005).
אם לעומת זאת יבחר תושב אוסטרליה לקבל את התמלוגים באמצעות חברת החזקות תושבת בריטניה (מדינת אמנה) הרי שבעת התשלום לחברה הבריטית אמור להינתן פטור מניכוי מס במקור מס בישראל זאת בהתאם לאמנה למניעת כפל מס בין ישראל ובריטניה.
במקרה כאמור, על פי החוזר, "בעל הזכות שביושר" עשוי להיות תושב אוסטרליה (ולא החברה הבריטית) ולפיכך עמדת נציבות מס הכנסה הנה כי קמה חבות ניכוי מס במקור בישראל בשיעור "מלא" תוך התעלמות מהוראות האמנה בין ישראל לבריטניה.
על אף שמטרת החוזר היא מניעת תכנוני מס המבוססים על "ברירת אמנות" (Treaty Shopping), ייתכנו מצבים בהם ניתן יהיה לנצל את הוראות החוזר אף לטובת הנישום, כך למשל: במקרה שבו "בעל הזכות שביושר" הוא לדוגמה – תושב בריטניה אשר מקבל תמלוגים מחברה תושבת ישראל באמצעות חברה תושבת אוסטרליה: בעת תשלום התמלוגים מישראל תקום לכאורה חבות לניכוי מס במקור מתשלומים אלו, אולם – שימוש בהוראות החוזר יביאנו למסקנה כי "בעל הזכות שביושר" הינו תושב בריטניה ולפיכך זכאי ליהנות מפטור מניכוי מס במקור בישראל.
לסיכום – מטרתו של החוזר האמור הינה אמנם "אנטי תכנונית" אולם הוא פותח פתח למתן הקלות כלכליות אשר בעבר נמנעו בטענות שונות.
להתייעצות ומתן הסברים נוספים בנושא ניתן לפנות לרו"ח חגי אלמקייס ממשרדנו.