כזכור, רפורמת המס של טראמפ שנכנסה לתוקף בשנת 2018 (המכונה Trump tax cuts), הפתיעה בחקיקה בעלת השפעה מיסויית מרחיקת לכת, בפרט את כל מי שכפוף לרשת המיסוי אמריקאי, אף אם אינו תושב ארה"ב (קרי, כל US Person – תושבי ארה"ב, אזרחי ארה"ב ובעלי אשרה מסוג "Green Card"), וכן את כל ציבור היחידים והחברות המשקיעים בארה"ב (להרחבה, ראו מבזקינו מס' 731, 737 ו- 742).
עוד לא הספקנו להתאושש מרפורמת טראמפ, והנה "צונחת" עלינו רפורמה חדשה, זו של מחליפו – ביידן. התוכנית פורסמה ע"י הנשיא ביידן במסגרת חוק תקציב לשנת 2022, והיא כוללת הצעות לרפורמות מס שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה ממסים, לשפר את מִנְהָל (אדמיניסטרציית) המס ולהפוך את מערכת המס לשוויונית ויעילה יותר.
תוכנית הרפורמה של ממשל ביידן אמנם טרם גובשה לידי חקיקה, אך קיימת תמימות דעים על כך שהיא תקרום עור וגידים במתכונת זו או אחרת, בפרט לאור הרוח הגבית שקיבלה ההצעה מקרן המטבע הבינלאומית (ה- IMF) בהודעתה לעיתונות מיום 22 ביולי 2021.
לאור האמור לעיל, לאור הצפי לתחולת רפורמת ממשל ביידן החל מיום 1/1/2022 והצורך בהיערכות מוקדמת, ולאור השפעות המס של התוכנית המסתמנת לתושבי ישראל רבים – מובאים במבזק זה ובמבזק הבא, עיקרי התוכנית כהווייתם נכון למועד זה:
העלאת שיעור מס החברות:
-
שיעור מס החברות יעלה מ- 21% לכדי 28%, החל מ- 1/1/2022.
-
הפחתת מס החברות במסגרת רפורמת טראמפ (מ- 35% ל- 21%) פתחה את האפשרות למשקיעים ישראלים לתכנן מבנה פעילות "אטום", קרי באמצעות חברה אמריקאית או ישראלית שאינה שקופה לצורכי מס בארה"ב.
עם העלאת שיעור מס החברות שוב, חלופות כאמור הופכות לתקלות מס, ועלולות להביא למס "עד הבית" בשיעור של 55% – 60% ואף יותר (כולל מס מדינתי ומס סניף).
לפיכך, במקרים המתאימים, יש לחזור ולפעול באמצעות מבנים שקופים או היברידיים (שקופים בארה"ב ואטומים בישראל). נזכיר את כללי ה- Check the box, המאפשרים גמישות בארה"ב באשר לשקיפות של יישות פלונית, אמריקאית או זרה, הן בעת הקמת היישות והן לאחר מכן, כפוף למגבלות.
העלאת שיעור מס הכנסה על יחידים:
-
שיעור המס השולי המירבי יעלה מ- 37% כיום, לכדי 39.6% (כפי שהיה לפני רפורמת טראמפ), החל מ- 1/1/2022.
-
נזכיר שמרבית המשקיעים בנדל"ן אמריקאי מבצעים זאת באמצעות יישויות שקופות, כדוגמת LP ו- LLC, כך שאותם משקיעים מתחייבים במס בארה"ב על הכנסותיהם המופקות שם, בהתאם לשיעורי המס החלים על יחידים.
מיסוי רווחי הון בשיעור מס שולי:
-
כיום, המס הפדרלי המירבי על רווח הון לטווח ארוך (נכס המוחזק לתקופה של 12 חודש לפחות), הוא 20% בלבד.
-
מוצע לחייב בעלי הכנסות גבוהות (מעל מיליון דולר בשנה) במס רווחי הון על פי שיעורי המס הרגילים, בדומה לרווח הון לטווח קצר ולהכנסה עסקית. קרי, בשיעור פדרלי מירבי של 39.6% (לכך יש להוסיף גם את המס המדינתי ששיעורו נע בין 0% ל- 13.3%, ואת מס היסף בשיעור 3.8% החל על הכנסות פסיביות גבוהות).
בהצעה מובאת הדוגמה הבאה:
נישום בעל הכנסת עבודה בגובה 900,000 $ ורווח הון לטווח ארוך בגובה 200,000 $ ישלם מס בשיעור שולי על רווח הון בגובה 100,000 $ ומס בשיעור מוגבל על רווח הון בגובה 100,000 $.
שימו לב, שעל פי ההצעה, הוראה זו תהיה אפקטיבית כבר מ-"מועד ההכרזה" (מועד זה אינו ברור לחלוטין, אך עשוי להיות מועד ההכרזה על התוכנית: 28 באפריל 2021).
-
בנוסף, מוצע לחייב במס העברת נכסים מאדם אחד לאחר, בנסיבות שעד כה לא התחייבו במס, כדוגמת – מתנות והורשות.
כמו כן, מוצע להטיל מס על עליית ערך בלתי ממומשת של נכסי נאמנות, אם זו לא התחייבה במס משך 90 השנים שקדמו לשנת המס והחל משנת 1940, לפי המאוחר (הוראה זו תחול הלכה למעשה רק משנת 2030 ואילך, והיא כפופה להחרגות, כדוגמת: בית המגורים עד לתקרה של 250,000 $, הורשה לבן\בת זוג אמריקאי).
כל זאת, החל מ- 1/1/2022.
שינוי זה הוא בעל חשיבות מכרעת לכל תושבי ישראל המשקיעים בנדל"ן בארה"ב או בחברות טכנולוגיות אמריקאיות, בשל הפער שייווצר בין שיעורי מס רווח הון בארה"ב לבין שיעורי המס בישראל.
הגבלת האפשרות לביצוע שחלוף במקרקעין:
-
ביצוע שחלופים במקרקעין הוא עניין נפוץ בקרב משקיעי ויזמי נדל"ן בארה"ב.
-
ההצעה תאפשר שיחלוף (דחיית רווח) עד לסכום מצטבר של 500,000 $ בלבד מדי שנה, לכל נישום (מיליון דולר במקרה של זוג המגיש דוח משותף).
כל רווח מחילוף מקרקעין בסכום העולה על סכומים אלו במהלך שנת המס יתחייב במס כבר בשנת החילוף.
-
נזכיר, שבעוד שבעבר ניתן היה לטעון שסעיף 96 לפקודה (המאפשר לדחות את רווח ההון שנצמח ממכירת נכס בר-פחת) חל גם על מקרקעין בחו"ל, הרי שבתיקון 197 לפקודה (2013), זכות במקרקעין הנמצאים מחוץ לישראל הוחרגו במפורש וחלף זאת נקבע מנגנון לניצול המס המשולם בארה"ב בעת מכירת הנכס החילופי (ראו מבזקינו מס' 417 ו- 517). לכן, נכון להיום, ספק אם כדאי למשקיע ישראלי לנצל את אפשרות השחלוף בארה"ב. אולם, לאור העלאת שיעורי מס רווח ההון, בהחלט ייתכן שיש לנצל את אפשרות השחלוף, תוך בחינת מכלול הנסיבות.
הגברת חובות הדיווח – מחזיקי מטבעות וירטואליים על הכוונת!
-
בין השאר, מוצע להגביר את דרישות הדיווח לצורכי מס, בפרט – המחזיקים בנכסי crypto (מטבעות וירטואליים), יידרשו לדווח על בעלי הזכות שביושר על אותם נכסים.
-
בארה"ב, כמו בישראל, מטבע קריפטו נחשב ככלל לנכס ומתחייב במס בהתאם, כך שחובות הדיווח המוגברות מייצרות תמריץ להסדרת המיסוי על אותם נכסים, לא רק בארה"ב אלא גם בישראל, ככל שבעל הזכות שביושר באותם נכסים הוא תושב ישראל.
המשך סקירת עיקרי תוכנית הרפורמה – במבזקנו הבא.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח ועו"ד גדי אלימי, ממשרדנו.
שיתוף: