מבזק מס מספר 876 - 

מיסוי בינלאומי  29.4.2021

השקעה בחו"ל באמצעות חברה תושבת האזור - 29.4.2021

שטחי אזור יהודה שומרון וחבל עזה (להלן: ה"אזור"), הינם שטחים המוחזקים על ידי צה"ל. לצורך מיסוי הכנסות של אזרחים ישראלים הפועלים או מתגוררים באזור, נדרש המחוקק הישראלי לחוקק את סעיף 3א לפקודה, המגדיר מהו "אזרח ישראלי" ואופן מיסוי הכנסותיו שהופקו או שנצמחו באזור, או של אזרח ישראלי שהינו תושב האזור.

אזרח ישראלי לעניין זאת הוגדר כאחד מאלה: (1) כאזרח ישראלי כמשמעותו בחוק האזרחות, תשי"ב-1952; (2) תושב ישראל כהגדרתו בפקודת מס הכנסה; (3) מי שזכאי לעלות לישראל לפי חוק השבות, תש"י-1950, והוא תושב האזור ו-(4) חבר-בני-אדם שאזרח ישראלי כמשמעותו בפסקאות (1) עד (3) הוא בעל שליטה בו; לעניין זה, "בעל שליטה" – כהגדרתו בסעיף 32(9).

מהוראות סעיף 3א לפקודה עולה שהכנסותיו של חבר בני אדם שהתאגד באזור (שהשליטה והניהול על עסקיו אינם מבוצעים מישראל) שיש בו בעל שליטה שהינו אזרח ישראלי כהגדרתו בסעיף 3א, תהיינה כפופות למס בישראל.

לעומת זאת, הכנסותיו של חבר בני אדם כאמור שאין בו בעל שליטה אזרח ישראלי כהגדרתו בסעיף, לא תהיינה כפופות למס בישראל (ככל שאין לו הכנסות שמקום הפקתן בישראל שבשלן הוא נדרש להגיש דו"ח על הכנסותיו בישראל). במצב שכזה, קובע סעיף 3א(ג)(1) לפקודה, כי ביחס לבעל מניות אזרח ישראלי שאינו בעל מניות מהותי בחבר בני אדם כאמור: "יראו חלק מרווחי החבר, כיחס חלקו של אותו אזרח בזכויות לרווחי החבר, כהכנסתו". כלומר, בעל מניות שאינו בעל מניות מהותי, ידווח לצורכי מס בישראל על חלקו היחסי מהכנסותיו של חבר בני אדם תושב האזור כהכנסתו לצרכי מס, וחלוקת דיבידנד מתוך רווחים לבעל המניות שאינו מהותי (שכאמור עליהם הוא שילם מס בישראל כהכנסתו) תהייה פטורה ממס בישראל.

בייחוס ההכנסות לבעל המניות תושב ישראל בחבר בני אדם תושב האזור שאין בו בעל שליטה, יצר המחוקק ישות שקופה לצורכי מס בישראל, שבמקרים המתאימים ניתן לבחון שימוש בה, חלף ישויות "שקופות" אחרות הקבועות בפקודה, כדוגמת חברת נכס בית, ככל שהיא מפיקה הכנסות מחוץ לישראל, ובמה דברים אמורים?

קבוצת יחידים המבקשים לרכוש בנין להשכרה מחוץ לישראל, באמצעות חברת בית ישראלית, חברת הבית נדרשת לעמוד בתנאים הקבועים לסיווגה ככזו, וביניהם החזקה על ידי 20 בעלי מניות לכל היותר וסיווגה כחברת מעטים. ככל שהם לא יעמדו בתנאי האמור, ואין בקרבם בעל מניות שהינו בכל מניות מהותי, יוכלו לשקול להחזיק את הבניין להשכרה בחו"ל באמצעות חברה שהתאגדה באזור, ומכוח הוראות סעיף 3א לפקודה, הכנסותיה ייחוסו לכל אחד מבעלי המניות לפי חלקו.

כמובן שבעת ביצוע השקעה כאמור באמצעות חברה תושבת האזור יש לבחון את היבטי המס שיחולו עליה מחוץ לישראל וכן באזור, וכן עליהם לבסס שליטה וניהול באזור או מחוץ לישראל על מנת לאיין את החשיפה לסיווגה כחברה תושבת ישראל לצרכי הפקודה.

בהתוויית מבנה בינלאומי מומלץ וראוי לקבל ייעוץ מס מתאים בטרם ביצוע ההשקעה.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח ועו"ד יניב גולדשטיין ולרו"ח (משפטנית) סאלי חדד-גליבטר, ממשרדנו.

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה