מבזק מס מספר 852 - 

מיסוי ישראלי  29.10.2020

מיסוי יחיד – מתנה בתאונה או ההיפך - 29.10.2020

המונח "מתנה" אינו מוגדר בפקודת מס הכנסה, אף שהוא נזכר בה בהקשרים שונים (סעיפים 88 ו-97 לפקודה), וגם העיסוק בו בפסיקה (בענייני מס הכנסה בשונה ממיסוי מקרקעין) אינו רב.

במישור הפירותי – נפסק כי תקבול עשוי להוות הכנסה חייבת במס גם אם נותן התקבול נתן אותו מרצונו החופשי ומבלי שהתחייב לכך מראש, ולמקבל לא הייתה כוונה להפיק תקבול זה מפעילותו.

תקבול שהתקבל בקשר עם עיסוקו של הנישום יתחייב במס גם אם מקורו בנדיבות לבו של הנותן, שכן לא כוונתו של הנותן היא שנבחנת אלא ההקשר בו ניתן והנסיבות האובייקטיביות שהולידו את התקבול. (הדבר נקבע אך באחרונה בהלכת הרב אבוחצירא).

במישור ההוני – מתנה היא יציאת נכס מרשותו של הנותן, קרי מדובר באירוע מס של רווח הון, בהתאם להגדרת מכירה שבסעיף 88 לפקודה.

עם זאת במתנות בין קרובים בעניין רווחי הון או במיסוי מקרקעין המחוקק קבע כי יחול פטור ממס במקרים מסוימים ובהם:

  • סעיף 97(א)(5) לפקודה – מתנה לקרוב וכן מתנה ליחיד אחר אם שוכנע פקיד השומה כי המתנה ניתנה בתום לב ובלבד שמקבל המתנה אינו תושב חוץ;

  • סעיף 62(א) לחוק מיסוי מקרקעין – מכירת זכות במקרקעין והקניית זכות באיגוד ללא תמורה מיחיד לקרובו – יהיו פטורים ממס.

יש לשים לב כי סעיף 62(א) תוקן החל מיום 1.8.13 ו"קרוב" מוגדר באופן מצומצם יותר.

נזהיר מפני שתי טעויות נפוצות שאנו נתקלים בהם באופן תדיר בדבר הענקת מתנה, ונקנח בסיפור למחשבה:

  1. פטור ממס שבח במתנה לקרוב על פי סעיף 62(א) לחוק שונה לפני מספר שנים, והחל מיום 1.8.13 "קרוב" מוגדר באופן מצומצם יותר, ומתנה בין אחים אינה פטורה עוד אלא אם מעניק המתנה קיבל את הנכס מהוריו או מהורי הוריו במתנה או ירושה. מתנה אחרת בין אחים – חייבת במס !!

בנוסף נזכיר כי גם אם חל פטור ממס שבח לנותן המתנה, הרי שעל המקבל עדיין להשליש שליש ממס הרכישה המלא לאוצר המדינה, כמס רכישה.

  1. גם בפקודת מס הכנסה הפטור ממס על מתנה לקרוב, אינו מוחלט, והפטור יחול אך ורק אם מקבל המתנה הינו תושב ישראל. אחרת – נותן המתנה יחויב במס רווחי הון.

להלן סיפור קצר אשר עלול לגרום לתאונה קשה, ודרך פתרונה:

אב העניק בירושה לשני ילדיו באופן שווה את מניותיה של חברה שהקים. כל אחד קיבל לידיו 10 מניות. לימים הסתבר לאחים כי דרכם המשותפת בחברה אינה עולה יפה וכי עליהם להיפרד. אמם של האחים, הבהירה לבן הצעיר כי מן הראוי הוא שאחיו הבכור יחזיק בכל המניות וכך היא גם דרך הירושה במשפחתם זה דורות. שווי 10 מניות החברה – 10 מליוני ₪. בסופו של דבר העביר האח הבכור לצעיר 1 מיליון ₪, והצעיר העביר לבכור את כל 10 המניות.

כיצד יש לבנות את האירוע נכון?

  1. ככל שתדווח עסקה למכר 10 מניות, ב- 1 מיליון ₪ בלבד, עלול פקיד השומה לטעון כי התמורה הנכונה היא 10 מליוני ₪, ועל האח הצעיר לשלם מס רווחי הון בסכומי עתק של 30% ומעלה משווי המניות, הרבה מעבר לסכום שקיבל בפועל. (יוער שבמקרה זה היה עדיף לבן הצעיר לא לקחת שקל מאחיו ולתת את כל המניות במתנה).

  1. חלופה אחרת היא כי האח הצעיר, ימכור לאחיו הבכור רק מניה אחת בשווי השוק שלה (1 מיליון ₪), ואת יתרת 9 המניות יעניק לו במתנה.

  2. החלופה היעילה ביותר לדעתנו במקרה זה, תוך הקטנת חשיפות להתעמתות עם רשויות המס, הינה חלופה 2, אלא שאת יתרת 9 המניות יתן האח הצעיר במתנה לאימו ולא לאחיו, ויש להניח כי האם והאח הבכור יסתדרו טוב יותר.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) בועז כהן, ממשרדנו.

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה