מבזק מס מספר 1053 - 

מיסוי ישראלי  19.2.2025

פירוק / חלוקת נכס – סוף מעשה במחשבה תחילה - 19.2.2025

במסגרת סדרת מבזקי המס העוסקת בתיקון 277 לפקודת מס הכנסה ובפרט במבזק מספר 1047, נדונה הוראת השעה פירוק חברה סעיפים 6(א)-6(ב)  או העברת נכס ע"פ 6(ג) לתיקון (להלן: "הוראת השעה" או "הו"ש") לשנת המס 2025, שמטרתה לתמרץ בעלי מניות בחברת מעטים (להלן: "החברה") לפרקן או להעביר נכסים בבעלותן לידיהם.

במבזק זה נעלה נקודות למחשבה שעשויות לסייע לבעלי המניות בבחינת השימוש בהו"ש ובהבנת חלק מההשלכות האפשריות הנלוות לכך.  במועד העברת הנכסים לידי היחיד אגב הפירוק או במסגרת העברה "בפירוק חלקי" יחול חיוב במס כהכנסה מדיבידנד בידי היחיד, בהתאם להוראת השעה.

  1. סעיף 51ב לחוק עידוד השקעות הון:

נציין, כי לדעתנו ברי כי דיבידנד שמקורו בהכנסה

באחד ממסלולי חוק לעידוד השקעות הון – מפעל מוטב, מפעל מועדף, מפעל טכנולוגי ומפעל טכנולוגי מוטב – ימוסה בשיעור מס הרלבנטי לחוק, יחד עם זאת ראוי שרשות המסים תציין הדבר מפורשות ולכן יש להמתין להתייחסותה לנושא.

  1. יישום הו"ש לצד חלק ה2 לפקודה:

כפי שצוין בפקודה בהוראת פירוק ייחודית שחלה לשנת מס 2003 – סעיף 93א לפקודה:

(ב)  על אף הוראות פרק שלישי בחלק ה2, לא יראו בפירוק שחלות לגביו הוראות סעיף זה, הפרת התנאים הקבועים בו.

אנו סבורים כי יישום הוראת השעה עסקינן, לא יהווה הפרה – גם אם נעשה במסגרת השנתיים הראשונות ממועד השינוי בהתאם להוראות חלק ה2 לפקודה.  יש להמתין לעמדת רשות המיסים בנושא, שכן לכך השלכות משמעותיות.

  1. עיתוי הפירוק ותשלום המס:

בהתאם ללשון סעיף 6(א) להוראת השעה:

הוראות סעיף 93 לפקודה לא יחולו בפירוק של חברת מעטים כהגדרתה בסעיף 5(ו) (בסעיף זה – החברה בפירוק), שהחל בשנת המס 2025 ושולם בשלו מלוא המס עד תום שנת המס 2025

כלומר יש להתחיל בהליך הפירוק בשנת 2025 ולשלם את המס בגינו עד תום שנה זו.   תהליך של פירוק עשוי להימשך זמן, ולרוב מסיבות טכניות כגון – המתנה לנושים, אי סגירת חשבון בנק לפרק זמן מסוים לאחר מועד הפירוק, בעלות על נכסים ושעבודים למיניהם, אנו סבורים כי ראוי שרשות המסים תבהיר כי פירוק שיעמוד בלשון הוראת השעה קרי יתחיל וישולם מלוא המס בגינו עד לתום שנת 2025 – יעמוד בהגדרת הוראת השעה, גם אם מסיבות טכניות יושלם בסמוך לאחר תום שנת מס 2025.  כמו כן, מועד השלמת העברת הנכס לידי היחיד ודיווח המס הנובע מהכנסות שמקורן בנכס – למשל בנין מניב הכנסות שכירות, יחל כבר בשנת מס 2025 אם הפירוק נעשה במסגרתה או בתחילת שנת 2026 – ותיווצר רציפות מיסויית מלאה.  ולכן חשוב כי מי ששוקל ליישם את הו"ש – ייערך לכך כבר היום ויתכנן את הצעדים הנדרשים מבעוד מועד.

  1. מה דין הפסדים וזיכויי מס של החברה המתפרקת:

במידה ולחברה יש הפסדים, מקדמות וזיכויי מס – יכול ויש מקום לשקול העברת נכס ספציפי חלף פירוק מלא של החברה, שכן סביר כי במסגרת פירוק החברה, הפסדיה וזיכויי המס יהיו ניתנים לניצול באופן מוגבל בלבד.

  1. הנפת נכס – סעיף 81 לפקודה:

הנפה משמעותה  דיבידנד, כך שלמעשה מקום בו גובה ההכנסה הינה 5% לפחות מסכום הרווחים הנצברים בחברה ליום 31.12.2024 לא יחול ה"קנס" בהתאם להוראות סעיף 81 לפקודה.

לסיכום:
הן למהלך הפירוק והן למהלך העברת הנכס יש להיערך מראש ולבחון את כדאיות המהלך.  בשל מורכבות הנושא, מומלץ להיעזר במומחה מס ולבחון כל חלופה בהתאם לנסיבות האישיות של החברה ו/או בעל המניות.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) בועז כהן, ממשרדנו.

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

מומחה בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה