מבזק מס מספר 1053 - 

מיסוי בינלאומי  19.2.2025

הצעה לפטור ממס ומדיווח לאזרחי ארה"ב המתגוררים בחו"ל - 19.2.2025

ב-17 בינואר 2025, הציעה הוועדה לתקציב של בית הנבחרים האמריקני פטור ממס הכנסה פדרלי עבור אזרחי ארה"ב המתגוררים בחו"ל, על ההכנסות העולמיות שלהם. ההצעה שהוצגה ע"י נציג הקונגרס הרפובליקני Darin LaHood, נקראת "חוק המיסוי המבוסס על מקום מגוריו של אזרח ארה"ב מעבר לים".

מדובר בהצעה שתשחרר אמריקאים המתגוררים מעבר לים, לרבות רבים מאלו המתגוררים בישראל, ממס הכנסה פדרלי על הכנסותיהם הגלובליות, ובכך להקל עליהם את העומס הכלכלי והבירוקרטי הנלווה למגוריהם במדינה זרה.

עם זאת, חשוב לציין שיש עדיין אי-בהירות בנוגע להיתכנות החקיקה ולאופן בו תיושם הצעה זו.

רקע

בקרב קבוצות לחץ רבות יש דרישה מתמדת לשינויים שיקלו על אותם אזרחים אמריקאיים המתגוררים בחו"ל, וזהו אכן עומס כבד.

ראו, בין השאר, מבזקינו מס' 731, 742, 937 ו- 945.

ההערכות מצביעות על כך שבשנת 2023, חיו בחו"ל בין 4.4 מיליון ל- 5.4 מיליון אזרחי ארה"ב באופן קבוע או לטווח ארוך. על פי הערכות, מספר אזרחי ארה"ב המתגוררים בישראל נע בין 150,000 ל-200,000. במשך השנים, הוצגו מספר הצעות חוק לשינוי המצב ולהתאמת החוק האמריקאי לנורמות עולמיות, שמהותן מיסוי על בסיס תושבות ומקום הפקת ההכנסה, ולא גם על בסיס אזרחות.

תחולת החוק

על מנת ליהנות מההקלה, על היחיד להיחשב לתושב מס בתום לב במדינה אחרת. בחירתו תישאר בתוקף עד שהנישום יבחר לבטלה באופן אקטיבי או שהפוך שוב לתושב מס בארה"ב.

הצעת החוק מתייחסת לאזרח ארה"ב שנולד מחוצה לה כאדם הזכאי למעמד החדש.

מס יציאה

הצעת החוק מטילה מס יציאה אמריקאי על מי שבחר להתנתק מרשת המס האמריקאית. בדומה לדין בישראל, מס היציאה יחול על רווחיו הבלתי ממומשים ועל הכנסתו הנדחית של היחיד, בהתאם לשווי שוק. מוצע להחריג ממס היציאה נכסים שונים, כדוגמת קרנות פנסיה, נאמנויות מסוימות, נדל"ן בארה"ב ועוד. בנוסף, לצד מס היציאה, מוצע ליצור מנגנון "סטפ-אפ" על נכסים הכפופים לו (עלות לצורכי מס על פי השווי בעת היציאה).

עפ"י ההצעה, מס היציאה יחול רק על מי ששווי נכסיו נטו עולה על רף הפטור ממס עיזבון (13.99 מיליון דולר בשנת 2025), והוא לא יחול על קטגוריות מסוימות של אזרחים אמריקאים שבחרו במשטר החדש (אלו המתגוררים מחוץ לארה"ב ברציפות ולא היו תושבי מס בארה"ב מגיל 25 או משנת 2010, וכן אלו שהיו תושבי מס במדינה זרה, לא היו תושבי מס בארה"ב לפחות שלוש מתוך חמש השנים האחרונות ומילאו אחר חובות המס בארה"ב בשלוש השנים הקודמות לבחירתם).

השפעות נוספות של ההצעה

הצעת החוק גם עשויה להקל על אמריקאים המתגוררים בחו"ל מול מוסדות פיננסיים וגופי השקעה, שמאז חקיקת ה-"FATCA"  (דרישת דיווח על חשבונות בנק מחוץ לארה"ב) סרבו לעבוד עם אזרחי ארה"ב או הקשו עליהם, בשל הנטל הכבד של הציות לחוק.

חשוב לציין שההצעה לא מתייחסת למיסים הפדרליים שקשורים למס ירושה, מס מתנות והעברות בין-דוריות, כך שאזרחי ארה"ב המתגוררים בחו"ל עדיין יידרשו לעמוד בנטל המס הזה בקשר עם נכסיהם הכלל עולמיים.

סיכום

הצעת החוק החדשה עשויה להקל באופן משמעותי על אותם אזרחי ארה"ב המתגוררים בחו"ל, תוך צמצום העומס הפיננסי והבירוקרטי הכרוך בהישארותם מעבר לים.

זאת, ביתר שאת כשמדובר בישראלים עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים, שנכון להיום, לא ממצים את מלוא ההקלות החלות עליהם בישראל, משום שהם שהם נותרים כפופים לרשת המס האמריקאית, כל עוד הם בוחרים לשמר את אזרחותם האמריקאית.

בינתיים, הצעת החוק לא זוכה לתהודה רבה אבל נכנסנו לעידן טראמפ 2.0, אז… המשך יבוא.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (עו"ד) גדי אלימי ולרו"ח (משפטנית) סאלי חדד גליבטר, ממשרדנו.

 

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הבינלאומי

שותף מייסד, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה