מוסד החלטות המיסוי המקדמיות (PRE-RULING) הינו מהלך מבורך הקיים בדיני המס החל משנת 2006 (תיקון 147 לפקודת מס הכנסה, להלן – הפקודה) אשר תכליתו ליצור וודאות בכך שמאפשר לנישום לפנות מבעוד מועד לרשות המיסים ולבקש לדעת מהי עמדתה בקשר לחבות המס שלו בשל פעולה (לרבות עסקה ומכירה) שביצע או בשל הכנסה, רווח, הוצאה או הפסד שהיו לו.
בנוסף, סעיף 51ט לחוק עידוד השקעות הון (להלן – החוק) מאפשר לחברה לפנות ולקבל החלטת מיסוי מראש כי המפעל בבעלותה עומדת בהגדרת "מפעל תעשייתי" כהגדרתו בחוק וזכאי להטבות המס של "מפעל מועדף" כהגדרתו בחוק.
החלטת מיסוי במסלול ירוק הינה החלטת מיסוי לכל דבר ועניין, ומהווה כלי חשוב שמטרתו להקטין את הנטל הבירוקרטי ולקצר את משך הזמן עד לקבלת החלטת מיסוי בהסכם (במסלול הרגיל).
ביום 28.8.2024 פרסמה ראשות המיסים שני מסלולים ירוקים להחלטות מיסוי לראשונה בנושא מפעל מועדף ומפעל טכנולוגי מועדף כהגדרתם בחוק.
האישור הראשון (אותו ניתן להגיש ע"ג טופס מס' 974), הינו אישור מראש כי חברות המספקות שירותי פיתוח לחברה מהוות "מעסיק משאיל" כהגדרתו בתקנה 3 לתקנות לעידוד השקעות הון (הכנסה טכנולוגית מועדפת ורווח הון למפעל טכנולוגי), התשע"ז – 2017 (להלן – התקנות).
אישור זה "… מיועד לחברות שיש בבעלותן מפעל טכנולוגי בישראל והן עושות שימוש בעובדים של חברות קשורות בחו"ל לטובת מחקר ופיתוח. ההוצאות שהחברה בישראל משלמת לחברה קשורה בחו"ל עבור שירותי מחקר ופיתוח משפיעות על שיעור ההכנסה הטכנולוגית שתהיה זכאית להטבות במס. המסלול מתאים לחברות שיש בידיהן החלטת מיסוי בתוקף בנושא "מפעל טכנולוגי מועדף" או "מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", או שבמקביל לבקשה במסלול זה הן הגישו גם בקשה להחלטת מיסוי בנושא מפעל טכנולוגי כאמור. החלטת המיסוי תכיר בחברה קשורה בחו"ל כמעסיק משאיל ובעובדי אותה חברה כעובדים של המפעל הטכנולוגי בישראל".
מסלול זה מתאים לחברות ישראליות אשר מעסיקות חלק מעובדי הפיתוח בחו"ל מטעמים של הוזלת עלויות, ידע טכנולוגי ספציפי בחו"ל וכיו"ב. במצב דברים זה החברה הישראלית עדיין תוכל להנות מהטבות חוק העידוד לפחות לגבי חלק ההכנסה החייבת כפי החישוב והתנאים המפורטים בתקנות.
האישור השני (אותו ניתן להגיש ע"ג טופס מס' 975), הינו אישור מראש בנושא: "מפעל תעשייתי", "מפעל טכנולוגי מועדף"/"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", ו"הכנסה טכנולוגית", וכן שהתוכנה שמפתחת החברה הינה "נכס לא מוחשי מוטב", והכל כהגדרת מונחים אלו בחוק.
במסגרת המסלול השני העוסק בנושא מפעל טכנולוגי "…תינתן לחברה מועדפת (כהגדרתה בחוק לעידוד השקעות הון) החלטת מיסוי שתאשר כי המפעל שבבעלות החברה עומד בהגדרת "מפעל תעשייתי", "מפעל טכנולוגי מועדף" או "מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", שההכנסה שהופקה על ידי החברה היא "הכנסה טכנולוגית", ושהתוכנה שמפתחת החברה עומדת בהגדרת "נכס לא מוחשי מוטב".
החברה המבקשת תצהיר על עמידתה בכל התנאים של מפעל טכנולוגי, ושהתוכנה שהיא מפתחת הינה בבעלותה. קבלת אישור במסלול זה יחד עם עמידה בתנאים נוספים מקנה הטבות מס וביניהם מס חברות מופחת בגין הכנסה טכנולוגית מועדפת ושיעור מס מופחת על דיבידנד שמקורו בהכנסה טכנולוגית מועדפת".
יש לשם לב, כי מחלקת חוקי עידוד רשאית להתנות את מתן ההחלטה במסלול זה בביקור במפעל החברה במסגרת בדיקת הבקשה.
למעשה, מסלול זה מיועד לחברות שמפיקות הכנסות מהתוכנה שמפותחת על ידן במודלים עסקיים / מסחריים של מתן זכות שימוש, שירות מבוסס תוכנה ושירותים/מוצרים נלווים. המסלול אינו מיועד למפעלים שמייצרים מוצרים מוחשיים, גם אם במוצרים כאמור מוטמעת תוכנה שהחברה מפתחת. הפונים למסלול זה יקבלו החלטה תוך תקופה שאינה עולה על חודשיים מיום הגשת הבקשה.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) יובל אבוחצירא, ממשרדנו.
שיתוף: