מבזק מס מספר 1030 - 

מיסוי בינלאומי  22.8.2024

שינוי מעמד ה- Non Dom – התחולה כבר מעבר לפינה - 22.8.2024

כפי שפרסמנו במבזקנו מספר 1009 ממשלת בריטניה מתכננת לבצע שינויים מרחיקי לכת במשטר המס עבור תושבים בעלי מעמד Resident Non Domicile (RND), החל מחודש אפריל 2025. השינויים כוללים את ביטול הטבות המס במסגרת שיטת המיסוי הנוכחית המבוססת על מקום מושבו של היחיד (Domicile) והחלפתה בשיטה חדשה המבוססת על תושבות. כפי שניתן לראות מטה, הטבות המס החדשות המתוכננות בבריטניה מזכירות במהותן את הטבות המס בישראל להן זכאים עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים.

 

המצב הקיים – הטבות המס מרחיקות הלכת להן זכאי RND

נזכיר בקצרה את הטבות המס מרחיקות הלכת שמעניקה כיום מערכת המס הבריטית ליחידים שעברו להתגורר בבריטניה, הפכו לתושבים לצורכי מס שם וביקשו מעמד של Resident Non Domicile (RND). מעמד זה מאפשר לאותם יחידים להיחשב לתושבי בריטניה, ובכל זאת לשלם מס בבריטניה רק על הכנסות שהופקו בתוך המדינה, בעוד שהכנסות ורווחים שהופקו מחוץ לבריטניה (FIG) פטורים ממס כל עוד לא הועברו לבריטניה (remittance basis). נזכיר כי בהתאם לתיקון האחרון של משטר זה בשנת 2017, יחיד  זכאי למעמד RND במשך 15 שנים רצופות (שכן התנאי הבסיסי לזכאות הוא שהיחיד לא היה תושב מס בבריטניה במשך 15 מתוך 20 שנות המס האחרונות). בנוסף, RND נהנים מהגנה מפני מס ירושה בריטי על נכסים הממוקמים מחוץ לבריטניה, כל עוד הם במעמד זה.

השינויים הצפויים – ביטול תחולת RND וקביעת הטבות מס חדשות מצומצמות

במרץ 2024, הכריז שר האוצר הבריטי דאז, על ביטול הדרגתי של משטר ה"non-dom"  והחלפתו בשיטה חדשה המבוססת על תושבות מס. שינוי זה מתוכנן להיכנס לתוקף החל מתחילת חודש אפריל 2025.

תחת שיטת המיסוי החדשה ((The FIG Regime, אנשים שיעברו לבריטניה החל מאפריל 2025, יוכלו לבחור שלא להתחייב במס על הכנסות ורווחים שיופקו מחוץ לבריטניה במהלך ארבע השנים הראשונות לתושבותם, אף אם רווחים אלו יימשכו לבריטניה. לאחר תקופה זו, אם ימשיכו להתגורר בבריטניה, הם יחויבו במס על כל הכנסותיהם ורווחיהם הכלל עולמיים. הזכאות למשטר המס החדש תהא רק למי שלא היה תושב בריטניה לפחות 10 שנים טרם הגעתו.

בנוסף לאמור, נאמנויות זרות אשר לא היו חייבות במס בבריטניה כיוון שהיוצר שלהן חסה תחת משטר ה- RND, תתחייבנה במס על הכנסותיהן ורווחיהן הכלל עולמיים בהתאם למעמדו של היוצר – פטור ממס על הכנסות ורווחים זרים במסגרת משטר המס החדש או חייבות על כלל הכנסותיהן בחלוף 4 שנות הפטור.

שינוי מרכזי נוסף צפוי בתחולת מס הירושה הבריטי. תחת המשטר החדש, מסתמן כי כל נכסיו של אדם, כולל נכסים זרים, יהיו כפופים למס ירושה בריטי, אף אם הינו חוסה תחת משטר המס המוטב החדש, אך טרם נקבעו כללים בעניין.

הוראות מעבר ל- RND קיימים

עבור יחידים שכבר מחזיקים במעמד RND וטרם חלפו 4 שנים באפריל 2025, יחול משטר המס החדש עד לתום 4 שנים ממועד תחילת מעמדם כ- RND.

בנוגע ליחידים המחזיקים במעמד RND וחלפו למעלה מ- 4 שנים, אלו ישלמו מס על 50% מהכנסתם הזרה שהיתה זכאית לפטור טרם השינוי, לשנת המס המתחילה באפריל 2025. החל משנת המס שלאחריה, יתחייבו במס מלוא על הכנסתם הכלל עולמית.

במכירת נכסים מחוץ לבריטניה, יהיו בעלי מעמד RND לשעבר, זכאים למעין מנגנון סטפ-אפ על נכסיהם אשר נכנסים לרשת המס הבריטית באפריל 2025, בהתאם להערכת שווי לאפריל 2019, אם הנכס הוחזק על ידם באופן אישי במועד זה.

בנוסף לאמור, על מנת לאפשר הכנסת כספים לבריטניה שנצברו על ידי בעלי מעמד RND טרם שינוי משטר המס, יוכלו אלו לבחור לשלם מס בשיעור מופחת של 12% על כספים זרים שנצברו לפני ה- 6 באפריל 2025, עד לתחילת חודש אפריל 2027.

השינויים הצפויים במערכת המס הבריטית הינם כבדי משקל וסביר כי תהיה להם השלכה הן על תושבי בריטניה בעלי מעמד RND כיום והן, על אלו ששקלו או תכננו מעבר לבריטניה. בפרט, עשויה להיות להם השלכה על תושבי ישראל אשר שינו את תושבותם לבריטניה לפני כמעט 4 שנים ועליהם להחליט לאן פניהם מועדות והאם ואילו היערכויות עליהם לבצע לקראת תום תקופת הטבות המס לה הם זכאים כיום, כאשר ייתכן שלא עבר די זמן מאז ניתקו תושבותם מישראל.

באמרת אגב נציין כי לביטול פטור המס הגורף על הכנסות ורווחים מחוץ לבריטניה כל עוד לא נמשכו לבריטניה עצמה, תהיינה השלכות לעניין תחולת אמנת המס בין ישראל לבין בריטניה על יחידים מוטבים שכאלו (ראו מבזקנו מספר 994).

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (עו"ד) גדי אלימי ולרו"ח (משפטנית) סאלי חדד גליבטר, ממשרדנו.

שותף, מנהל סניף חיפה והצפון, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה