ביום 31 ביולי 2024 ניתן פסק דין ת"א 41090-11-22 בעניין פ' (להלן: "התובע"), אשר בקש לתבוע את בנק הפועלים על שסרב לקבל כספים שהועברו / שיועברו מחשבונות התובע מארה"ב או מכל חשבון אחר שמקור הכספים בו הוסדר בהליך גילוי מרצון אל מול רשות המסים.
תמצית המקרה
-
לתובע חשבון בנק פרטי בבנק הפועלים – ובמסגרת שאלון הכר את הלקוח השיב הלקוח כי פעילות החשבון הינה קבלת כספי פנסיה.
-
בשנת 2016 התנהלה חקירה כנגד התובע בחשד לביצוע עבירות קבלת שוחד, הלבנת הון, עבירות מס ועוד. בגין חשד זה הוצאו צווי תפיסה לחשבונותיו של התובע לרבות חשבון הבנק הנדון.
-
בשנת 2019 פנה התובע לבנק ובקש לבצע העברה בסך 1.4 מליון ₪ מחשבון הבנק לחשבונו בשוויץ, הבנק דרש אישור יתרות עדכני של חשבון הבנק בשוויץ, ולגרסת הבנק התובע סרב להמציא אישורי יתרות.
-
בשנת 2020 בצע התובע העברה של 100,000 דולר מחשבונו בשוויץ, לשם השלמת הפעולה – הבנק דרש טופס עושר פיננסי מאושר על ידי רו"ח, ותדפיס תנועות חשבון הבנק בשוויץ, משלא הומצאו המסמכים, הבנק השיב את הכספים שהועברו לחשבון התובע בשוויץ.
-
בשנת 2021 פנה התובע ובקש להעביר סך של 1 מליון ₪ מחשבונו בשוויץ, בצירוף אישור מרו"ח על כך שהוא מדווח לרשויות המס.
-
הבנק בקש מסמכים אשר יאפשרו לעקוב אחר נתיב הכספים, אך התובע לא המציאם. לאחר מכן יצאה מהבנק הודעה כי סורבה הפעולה, וידחו העברות כספים עתידיות גם בסכומים נמוכים.
-
בשנת 2022 פנה התובע לבנק וטען כי הסדיר הכספים הנדונים מול רשות המסים בשנת 2015 בהליך גילוי מרצון, במסגרתו הצהיר על חשבונות הבנק בחו"ל.
-
הבנק השיב לתובע כי עילת הסירוב היא אי המצאת מסמכים, והליך הגילוי מרצון אינו מהווה אסמכתא למקורם הלגיטימי של הכספים לעניין איסור הלבנת הון, וכי האישור מרשות המסים מקנה חסינות מפני העמדה לדין פלילי בגין העלמת הכנסה, אך לא מביצוע עבירות אחרות הקשורות לאותה הכנסה.
-
בסוף שנת 2022 ניסה התובע להעביר לחשבון הבנק בישראל סך של 50,000 דולר מחשבון חברה זרה הרשומה ב V.I. הבנק בקש להמציא מסמכים, והתובע הסביר כי מדובר בחברה שהוקמה בשנת 2011 על מנת ליתן מענה למס הירושה הגבוה בארה"ב, ובעלי המניות בחברה הם התובע ובנו.
-
הבנק בקש מסמכים לבחון את מקור כספי החברה הזרה, ולהמציא אישור רו"ח לפיו כספי החברה דווחו לרשויות המס בישראל. כמו כן, נדרש להבהרה מדוע נפתחה חברה זרה כחלק מתכנון מס ירושה.
-
התובע שלח מענה לבנק לפיו הוא מדווח על הכנסותיו שהופקו הן בישראל והן בחו"ל.
-
כמו כן, התגלה בבי"מ כי אין לתובע עוד חשבון בנק בשוויץ, החשבון הינו על שם הבן, וכי חשבון הבנק בארה"ב הוא על שם חברה זרה שבבעלות האב והבן, אך אין חשבון פרטי על שם התובע, וכי החשבון בארה"ב על שם החברה לא כלול במסגרת ההסכם עם רשות המסים.
-
כמו כן, עלה כי רק חלק מהכספים נשוא הגילוי מרצון נמצאים בחשבון הבנק של החברה בארה"ב.
נפסק
צבר העובדות – החל מהצהרת הלקוח כי החשבון מיועד לכספי פנסיה, לאחר מכן הרשעת התובע בעבירות שיוחסו לו, הליך גילוי מרצון, העברת כספים משמעותיים מחו"ל, סגירת חשבון בנק והעברתו על שם אחרים, ביצוע העברה מחשבון בנק של חברה זרה מאיי הבתולה – כל אלה יחדיו מהווים דגלים אדומים שמחייבים את הבנק לבחון את מקור הכספים. התובע לא סיפק את המסמכים הנדרשים ולא סיפק הסברים מניחים את הדעת, ובשל כך סירוב הבנק לקבלת הכספים – סביר ואין עילה להתערב בסירובו.
כמו כן, הסעד שנדרש ע"י התובע של קבלת כספים מחשבונו בשוויץ – אינו קיים עוד, שכן חשבונו בשוויץ נסגר ואינו על שמו עוד, והעברה כספית מחשבון בנק בארה"ב על שם ישות משפטית נפרדת – אינה הסעד שנדרש.
התייחסותנו
אנו מניחים כי קריאת פסק הדין על ידי קורא סביר, ככל הנראה תגרום להרמת גבה בתמיהה, שכן ההנחה היא שבמידה ונעשה הליך גילוי מרצון מול רשות המסים אשר "הכשיר את הכספים" ושולם בגינם המס, הרי שקבלת הכספים על ידי הבנק בישראל היא המשכו הטבעי של התהליך ולא אמורה להיות כרוכה בקשיים נוספים.
כפי שעולה פעם אחר פעם, גם במקרים רבים שטופלו על ידי משרדנו הליך הגילוי מרצון הינו רק חלק מהדרך על מנת לאפשר העברת הכספים לחשבונות בארץ ולא בהכרח יחייב את הבנקים לקבלם. לפיכך, בבואנו לנהל הליך גילוי מרצון אל מול רשות המסים מומלץ לתעד ולבחון את מקורות הכסף, לרמה שתוכל גם בעתיד ליתן מענה ראוי למערכת הבנקאית. שימור התיעוד ככל שניתן וניהול הליך גילוי מרצון באופן שלא רק יסדיר את חבות המס, שהיא כשלעצמה חשובה, אלא יהווה גם בסיס מידע עתידי שיאפשר למייצג לעמוד אל מול הבנק בהסברים סבירים.
למשרדנו נסיון רב בהליך גילוי מרצון, לרבות הסדרת קריפטו, ואנו ממליצים לפנות ולהתייעץ ולשקול בכובד ראש מהלכים מסוג זה מול רשות המסים ואף הנחת דעתם של המוסדות הפיננסיים השונים בדבר שלמות הגילוי והעברת הכספים לישראל.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטנית) ענבל שני, ממשרדנו.
שיתוף: